5 must-have winterweer producten voor bromfietsers

5 must-have winterweer producten voor bromfietsers

december 22, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Eén van de beste dingen aan het bezitten van een bromfiets of scooter is de vrijheid die het jou biedt. Je kunt er overal mee naartoe rijden waar een auto ook heen kan. Maar je kunt nu ook door kleine steegjes rijden, als je dat liever hebt. Je kunt je bromfiets bovendien vrijwel overal parkeren waar er ruimte is. En aangezien je vrij licht reist, ben je er altijd klaar voor om op pad te gaan.

Maar zodra het weer langzaam van de zomer in de herfst verandert en daarna in de winter overgaat, zorgt diezelfde wind die jou eerder zoveel vrijheid gaf, dat jij nu langzaam tot op het bot koud wordt. Er is niets dat een prettige bromfietsrit meer verpest dan je koud en oncomfortabel voelen.

Je zou daardoor zelfs in de verleiding kunnen komen om je scooter langdurig voor de winter te stallen. Maar lees verder voor de must-have winterweer producten om als bromfietser toch aangenaam door de lange wintermaanden te komen.

Begin je in laagjes aan te kleden

De beste plek om je reis aangenaam warm te beginnen, is zo dicht mogelijk bij je lichaam. Een goede basislaag is één van de belangrijkste must-have winterweer producten om tijdens koude scooter ritten comfortabel warm te blijven.

Dit omdat het de laatste beschermingslaag is die je tegen de kou hebt en de bijtende winterwind waarmee je te maken krijgt. Deze basislaag kan van alles zijn: van een eenvoudige katoenen lange onderbroek tot meer geavanceerd fleece ondergoed.

Vooral de pasvorm is daarbij belangrijk. Nauwsluitende onderkleding houdt je lichaam warmer, omdat er dan minder lucht tussen de kleding en je lichaam kan stromen. Minder lucht zorgt er ook automatisch voor dat je natuurlijke lichaamswarmte langer wordt vastgehouden.

Installeer een windscherm

We hadden het al hierboven genoemd: verreweg de grootste vijand van een bromfietsrijder op de weg bij koud weer is de gure wind. Het zal je letterlijk tot op het bot doen rillen. Eén van de beste manieren om jezelf tegen deze wind te beschermen, is door die zoveel mogelijk te vermijden. Een simpele manier om dat te doen is door een windscherm op je bromfiets te monteren.

Zo’n windscherm op je scooter werkt dan hetzelfde als een vikingschild dat jou veilig houdt. Met een windscherm op je bromfiets zal het grootste deel van de koude lucht waar je doorheen raast gewoon om jou heen worden geleid. Zo vermijd je de ergste ijzige wind, waardoor jij warmer blijft.

Draag een volledige motorhelm

Denk op ongeveer dezelfde manier als het laten groeien van je haar aan je motorhelm. Naarmate de winter nadert, is de kans immers veel groter dat jij je haar wat langer laat groeien om je hoofd warmer te houden. En omdat de lichaamswarmte met name vanaf je hoofd ontsnapt, is het een goed idee om jezelf daar zoveel mogelijk te beschermen.

Daarom is een volledige motorhelm met extern vizier een perfect idee in de winter. Dit geldt uiteraard ook voor de kinderhelmen op de brommer als jij je kind achterop vervoert. Want terwijl de volledige helm de warmte van je hoofd vasthoudt en je dus warmer houdt. Beschermt het gezichtsscherm jullie ook tegen de harde winterwinden waar je doorheen rijdt.

Doe een sjaal om

Om je zowel tegen de wind als kou te beschermen, kun je er maar beter voor zorgen dat je elke centimeter van jezelf met kleding bedekt. Eén van de meest voorkomende plekken waar er een koud gevoel bij een scooterrijder ontstaat, is rond de nek.

Dit komt omdat je jas maar zo ver naar boven reikt en je helm zo ver naar beneden. Dus zal er vrijwel ongetwijfeld een plek ontstaan die niet goed bedekt wordt. Dat is waar een goede sjaal een absolute redder in nood is! Hetzelfde geldt trouwens ook compleet onderaan je lijf. De twee beste items om je voeten en onderbenen warm te houden zijn daarom een goed paar boots en een paar knusse en comfortabele sokken.

Investeer in goede handschoenen

Samen met je voeten zijn je handen het deel van je lichaam dat het meest gevoelig voor de kou is. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van goede rijhandschoen? Zorg er in eerste plaats voor dat het winddicht is. En ga ten tweede op zoek naar handschoenen met een soort sluiting of elastiek aan de pols. Zodat jij ze strak om de lange mouwen van je jas of onderkleding kunt sluiten. Zoek ten slotte naar geïsoleerde handschoenen die je tijdens je rit warm houden.

Jezelf en jouw bromfiets winterklaar maken, betekent echt niet noodzakelijkerwijs dat jij je scooter tot de lente moet opbergen. Wat het wel zou moeten betekenen, is jezelf en jouw bromfiets op de koudere temperaturen voorbereiden. De bovenstaande 5 must-have winterweer producten maken dit absoluut mogelijk. We wensen jou veel winter rijplezier toe!