Alles over ecologische isolatie

Alles over ecologische isolatie

oktober 18, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Het isoleren van woningen wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Door je huis te isoleren, houdt het warmte namelijk beter vast. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten en hoeft hij überhaupt minder vaak aan. Hier houdt u niet alleen een lagere energierekening aan over, het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Ook steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te isoleren met ecologische materialen. In deze blog kun je meer lezen over wat ecologische isolatie precies inhoudt. 

Wat is ecologische isolatie?

Ecologische isolatiematerialen zijn materialen waarbij er bij de productie weinig tot geen energie wordt gebruikt. Vaak gaat het zelfs om restproducten uit de industrie die geen andere bestemming hebben. Daarnaast zijn ze na hun levensduur volledig recyclebaar of composteerbaar.

Welke ecologische isolatiematerialen zijn er?

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. De goedkoopste optie is bijvoorbeeld het isoleren met papiervlokken of cellulose. Dit is echter het enige ecologische isolatiemateriaal dat niet in de vorm van platen verkrijgbaar is. Hierdoor is het niet voor iedere toepassing geschikt. Schapenwol is niet bepaald voordelig, maar daar staat wel tegenover dat het luchtzuiverend werkt en een grote warmteopslag heeft. Het grote voordeel van kurk is dat het erg duurzaam is, waardoor het lang meegaat en niet vaak vervangen hoeft te worden. Ten slotte heeft houtwol een erg hoge warmtecapaciteit en biedt het ook nog eens akoestische demping. 

Wat is het voordeel van ecologische isolatie?

Ecologische isolatiematerialen kennen verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld synthetische of minerale isolatiematerialen. Ze zijn bijvoorbeeld niet irriterend en daardoor 100% veilig om mee te werken. Daarnaast zijn ze erg goed in staat vocht op te nemen en verliezen hierbij geen isolatiekracht. Ten slotte ligt de aanschafprijs van ecologische isolatiematerialen meestal relatief laag.