Alles over een groendak

Alles over een groendak

juni 29, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Je ziet ze steeds meer: een groendak. Dit zijn daken waarvan de dakbedekking bestaat uit verschillende soorten beplanting. De populariteit van groene daken neemt steeds meer toe. Het is niet alleen mooi en duurzaam, maar brengt ook veel andere voordelen met zich mee. In deze blog lees je alles over een groendak: de voordelen, het verschil tussen een intensief en extensief groendak en de kosten.

De voordelen van een groendak

Een groendak heeft een aantal grote voordelen. Doordat je keuze hebt uit verschillende soorten beplanting, verhoog je daarmee de biodiversiteit: de beplanting trekt verschillende soorten insecten en vogels aan. De beplanting verhoogt niet alleen de biodiversiteit, maar zuiveren ook de lucht en verlagen de druk op het riool. Bij een zware regenbui neemt de beplanting namelijk veel regenwater op. 

Met een groendak verbeter je de isolatiewaarde van je woning. Je beperkt je CO2 uitstoot omdat je minder gas verbruikt om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je ook op je energierekening. In de zomer blijft je woning juist koeler. Ook op het gebied van geluid verbetert de isolatiewaarde van je woning: je hebt minder last van omgevingsgeluiden. 

Soorten groene daken

Je hebt keuze uit twee verschillende soorten groene daken met ieder hun eigen eigenschappen. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen een intensief en extensief groendak. 

Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Dit komt omdat je op een intensief groendak kunt lopen. De beplanting bestaat uit verschillende planten, struiken of zelfs bomen. Hierdoor vereist een intensief groendak regelmatig onderhoud. Het is geschikt voor daken met een helling van 1 tot 4 graden en voor platte daken. Een intensief groendak is een iets duurdere optie: er is vrijwel altijd een aanpassing in de dakconstructie nodig en de beplanting is duurder. Voor een intensief groendak kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Informeer altijd bij de gemeente. 

Op een extensief groendak kun je niet lopen. Je hebt keuze uit verschillende soorten beplanting, zoals vetplanten, mossen, grassen of kruiden. De beplanting heeft zeer weinig onderhoud nodig. Een aanpassing in de dakconstructie is vaak niet nodig en hierdoor is een extensief groendak bijna altijd vergunningsvrij. Een extensief groendak is geschikt voor hellende daken tot 5 graden en voor platte daken.

Kosten groendak

De prijs voor een groendak is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type dak, de onderlaag, de beplanting en het tarief van de dakdekker

Wanneer je een groendak wilt laten aanleggen, moet je altijd een wortelbestendige ondergrond hebben. EPDM is hier het meest geschikt voor: dit kost gemiddeld €40,- tot €50,- per m².

Een extensief groendak is de goedkoopste optie: de gemiddelde prijs ligt tussen de €45,- en €100,- per m². Een intensief groendak kost gemiddeld tussen de €120,- en €200,- per m².

Aandachtspunten

Wanneer je een groendak wilt laten aanleggen, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • De hoeveelheid onderhoud: een groendak brengt altijd onderhoud met zich mee. Bedenk goed hoeveel tijd je hierin wilt steken.
  • Je eigen wensen: met een groendak heb je verschillende mogelijkheden op het gebied van beplanting. Oriënteer je goed op wat jij mooi vindt. 
  • Je budget: je budget bepaald voor een groot deel het type groendak (intensief of extensief) en de keuze voor de beplanting.
  • De kwaliteit van je dak: je dak en de dakconstructie moeten in perfecte conditie zijn. Een groendak is namelijk erg zwaar, zeker na een regenbui. 
  • Eventuele vergunning: informeer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor het aanleggen van een groendak. Hiermee voorkom je vervelende situaties.