Alles over energielabel voor woningen

Alles over energielabel voor woningen

april 9, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Met een energielabel voor woningen zie je hoe energiezuinig een woning is. Dit is in het leven geroepen zodat eigenaren gestimuleerd worden om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het moment dat je je woning wil verkopen of verhuren, dan moet jij de nieuwe eigenaar ook een energielabel kunnen overhandigen. Hierdoor weten zij in wat voor woning zij terecht komen en of dat zij deze wel of niet willen kopen. Stel dat het energielabel voor de woning niet goed is, dan weten zij ook dat je maandelijks erg hoge energiekosten hebt. 

Er zal dan eerst erg veel gedaan moeten worden zodat de woning voldoet aan de eisen en dus energiezuiniger is. Pas vanaf dat moment gaan de kosten naar beneden en daar moet een nieuwe eigenaar natuurlijk ook wel zin in hebben om misschien wel te moeten breken. Of veel te moeten aanpassen/verbouwen. Daarom moet jij een energielabel kunnen laten zien en is het raadzaam om deze ook alvast aan te vragen als je plannen hebt om binnenkort je woning te verhuren of verkopen. Dit kan dan namelijk alweer van je lijstje af worden gevinkt en dan kun je die tijd weer besteden aan andere dingen in en rondom de woning.   

Waarom een energielabel voor woningen?

Het energielabel voor woningen geeft duidelijk aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met andere woningen. Dit wordt gedaan met A+++ (dit is groen en heel zuinig) tot en met G (dit is de kleur rood en erg onzuinig).  Als een woning energiezuinig is, dan is deze voorzien van goede isolatie, meestal voorzien van triple of van HR++ glas en er is energiezuinige verwarming aanwezig en vaak ook nog zonnepanelen. 

Het is goed om dat allemaal te weten, als je dan zelf gaat kijken bij een woning kun je naar het label vragen en dan oordelen wat je wil doen. Als het label namelijk aangeeft dat de woning energiezuinig is dan heb je ook lagere maandlasten dan bij een energie onzuinige woning. Op het moment dat een energieadviseur naar je toe komt kun je bekijken wat de voordelen zijn als je het label eenmaal hebt. Je krijgt namelijk ook verbeterpunten te horen en zien en dan kun je je woning daar al op aanpassen.