Alles wat je moet weten over bakplaten

Alles wat je moet weten over bakplaten

februari 14, 2024 0 Door Rik Veldhuizen

Een bakplaat heb je vast al wel in je keuken liggen en misschien denk je dat elke bakplaat hetzelfde is. Toch is niets minder waar! Er zijn tal van verschillende soorten bakplaten die van elkaar kunnen verschillen qua formaat, vorm, materiaal en afmetingen. Van bakplaten met hoge randen, tot aan platen zonder hoge randen en van geperforeerde platen tot aan speciale platen voor het bakken van koekjes. Welke bakplaten zijn er nou allemaal eigenlijk en voor welke toepassing kun je het beste een bepaalde plaat gebruiken? In dit uitgebreide artikel vertellen we je over alle details, lees dus snel verder!

Waarom een bakplaat gebruiken?

Waarschijnlijk heb je al vaker een bakplaat gebruikt als je wat lekkers wilde bakken in de oven, maar heb je er nooit bij stilgestaan waarom je dat eigenlijk deed. Het is immers voor de meeste mensen iets heel normaal geworden. Toch is het wel handig om te weten waarom je een bakplaat gebruikt. Als je dat weet, kun je namelijk beter bepalen welke bakplaat je voor het bakken van welk gerecht gebruikt. Misschien gebruik je nu een standaard bakplaat voor het bakken van brood, terwijl je een veel lekkerder resultaat krijgt als je hiervoor een stenen bakplaat gebruikt. Hieronder vertellen we nog meer redenen om een bakplaat te gebruiken.

Gelijkmatige warmteverdeling

Een van de belangrijkste redenen om een bakplaat te gebruiken, is omdat zo’n plaat voor een gelijkmatige warmteverdeling zorgt tijdens het bakken.  Hierdoor worden je lekkernijen gelijkmatig gaar, wat essentieel is voor een geslaagd bakresultaat.

Gemakkelijk te reinigen

De meeste bakplaten, vooral die met een anti-aanbaklaag, kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een eenvoudige handwas. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt ook het schoonmaakproces na het bakken minder arbeidsintensief.

Gaat lang mee bij goed onderhoud

Bakplaten, met name die vervaardigd zijn uit duurzame materialen zoals roestvrij staal, kunnen lang meegaan als ze op de juiste wijze worden onderhouden. Regelmatig onderhoud draagt bij aan een langdurig gebruik van deze keukenhulpmiddelen.

Erg gemakkelijk in gebruik

Uiteraard is het heel erg makkelijk om zo’n plaat te gebruiken. Leg er een bakpapiertje op, de lekkernij dat je wilt bakken erbovenop en schuif de bakplaat in de oven. Een kind kan de was doen! Als je de plaat uit de oven wilt halen, doe je eerst even ovenhandschoenen aan, maak je de ovendeur open en schuif je de bakplaat eruit.

Welke verschillende bakplaten zijn er?

Er zijn diverse soorten bakplaten. Hieronder vertellen we wat de meest voorkomende en meest gebruikte platen zijn.

De traditionele bakplaat

De standaard bakplaat, vaak vervaardigd uit aluminium, is veelzijdig inzetbaar voor diverse gerechten. De plaat weegt niet veel, is eenvoudig te reinigen en zorgt tijdens het bakken voor een uitstekende warmtegeleiding. Door die goede warmtegeleiding, worden alle lekkernijen die je op deze plaat legt gelijkmatig gebakken in de oven.

De anti-aanbak bakplaat

Deze anti-aanbak bakplaat is voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor de gerechten na het bakken moeiteloos van de plaat kunnen worden gehaald. Anti-aanbak bakplaten zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook makkelijker schoon te maken dan hun traditionele tegenhangers.

De stenen bakplaat

De stenen bakplaat is speciaal ontworpen voor het bakken van knapperige pizza’s en broden. De steen kan warmte goed vasthouden, waardoor jouw zelfgemaakte pizza’s en broden perfect gelijkmatig erop worden gebakken.

Waar kun je een bakplaat kopen?
Wij raden aan om bij Baktotaal bakplaten te kopen. Dit is een webshop met meer dan 10.000 bakproducten en een ruim assortiment aan bakplaten. Bij deze webshop heb je dus keuze genoeg uit diverse soorten platen van verschillende materialen en in diverse maten en uitvoeringen.