Binnenkort genieten van een vuurtje? Kies gedroogd haardhout

Binnenkort genieten van een vuurtje? Kies gedroogd haardhout

juli 11, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Proberen om een vuur aan te krijgen met nat hout is nooit leuk. In feite kan het behoorlijk frustrerend zijn. Niet alleen duurt het langer voordat het hout vlam vat, maar het produceert ook minder warmte en kan schade veroorzaken aan je open haard of kachel. Daarom is het belangrijk om voor je volgende haardvuur gedroogd haardhout te kiezen. In deze blog bespreken we de voordelen van het gebruik van gedroogd haardhout en hoe je je eigen voorraad het beste kunt drogen. We zullen ook kijken naar enkele nadelen van het gebruik van nat hout en wat je kunt doen als je merkt dat je haardhout niet goed gedroogd is.

De voordelen van gedroogd haardhout

Nat hout is moeilijker aan te steken en produceert minder warmte dan droog haardhout. Het kan ook je open haard of kachel beschadigen. Bovendien kan nat haardhout veel rook veroorzaken, wat onaangenaam en gevaarlijk kan zijn. Zo duurt het overigens ook langer om een vuur te starten. Bovendien kan nat haardhout gevaarlijk zijn. Dit soort hout zorgt namelijk voor meer overspringende vonken die een groot gevaar kunnen zijn. Gedroogd haardhout daarentegen, deelt deze eigenschappen niet en heeft daarom altijd de voorkeur.

Het drogen van haardhout

Er zijn een paar manieren om haardhout te drogen. Een daarvan is om het hout op een zonnige plek te stapelen en het te laten drogen. Dit kan echter een hele tijd duren, en het weer kan niet bevorderlijk zijn voor het tijdig drogen van hout. Een andere optie is het gebruik van een oven of een dehydrator om het proces te versnellen. Als je geen toegang hebt tot een oven of een dehydrator, kan je nog steeds je haardhout drogen door deze voor een langere tijd droog op te slaan. Let er hierbij op dat het haardhout niet in aanraking komt met vocht en de grond. Zorg er ook voor dat er een goede ventilatie mogelijk is.

Goed gedroogd haardhout herkennen

Een manier om te zien of je haardhout goed gedroogd is, is aan het gewicht. Haardhout dat goed gedroogd is, is veel lichter dan nat hout. Een andere manier om te checken of je haardhout goed gedroogd is, is door te kijken naar het uiteinde van de houtblokken. Als ze gebarsten en uitgedroogd zijn, dan is het hout waarschijnlijk klaar om te worden verbrand. Natuurlijk kun je haardhout ook online bestellen. Dan ben je er zeker van dat je geschikt haardhout hebt dat goed gedroogd is en voldoet aan alle verwachtingen.