Controleer je dak

Controleer je dak

juni 13, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Het dak is een belangrijk onderdeel van je huis. Het met beschermen tegen weer en wind, van regen tot hagel, alles moet het stoppen. Het hele jaar door wordt het gebruikt hiervoor en het is dan ook niet gek als er zo nu en dan eens wat stuk gaat aan dat dak. Om te voorkomen dat een daklekkage uit de hand loopt en veel schade aanricht, is het verstandig zo nu en dan het dak te laten controleren.

Preventief

Het uitvoeren van een dakinspectie heeft een preventieve werking. Als je behang geel kleurt, of de druppels door het dak heen naar beneden vallen, dan is het eigenlijk al te laat. Het lek is dan al redelijk groot en de schade is al best ver. Door regelmatig het dak te laten inspecteren, kan je een lek al zien voordat het schade aan gaat richten. Hoe eerder je een lek vindt, hoe minder schade er aangericht kan worden. Als een dak lek heel lang on opgemerkt blijft, dan kan het zijn dat de houten constructie aangetast zal worden. Als dat gebeurt kan het zijn dat je hele dak opnieuw gebouwd moet worden in een extreem geval. Het hout wordt dan vochtig en dan wordt het minder stevig en kan het het dak dus niet meer goed dragen.

Dak inspectie

Bij een dakinspectie wordt er gekeken naar een aantal dingen. Een belangrijke is het kijken naar de dakgoten. Belangrijk is dat de dak goten niet verstopt raken. Zo kunnen er bijvoorbeeld allerlei bladeren in komen te liggen, of kan een vogel denken dat het een mooi plekje is voor zijn nestje. Dit soort dingen kunnen de door stroming van de goot en daarmee de afwatering van je dak tegengaan. Als het water zich dan op gaat hopen, dan kan het water onder de pannen komen en zo kan er een lek ontstaan. Ook wordt er gelet op de dakpannen. Liggen ze goed overlappend, zijn er geen bij die kapot zijn, dat soort dingen. Verder is de plek waar de schoorsteen op het dak overloopt kwetsbaar en die wordt dus ook gecheckt.

Regelmatig

Door regelmatig zo’n inspectie uit te laten voeren, kan je veel schade voorkomen. Het is dus slim om dit eens per jaar bijvoorbeeld, of eens per 2 jaar te doen, zodat je een klein beginnend lek snel op kan sporen, zodat je niet riskeert dat je later een hele dure reparatie hoeft te betalen.