De opstalverzekering vergelijken doe je precies op deze manier

De opstalverzekering vergelijken doe je precies op deze manier

maart 22, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Voor mensen die eigenaar zijn van een woning geldt dat het afsluiten van een zogenaamde opstalverzekering eigenlijk altijd een absolute must is. Dit betekent evenwel niet dat het verplicht is. Het afsluiten van een verzekering voor de opstal van je woning doe je dan ook voornamelijk omdat je niet tegen mogelijke financiële verrassingen aan wil lopen wanneer er zich bijvoorbeeld een brand voordoet. Ook stormschade is een belangrijke vorm van schade die de waarde van je woning gevoelig kan aantasten. Hoe dan ook, ondanks het feit dat de opstalverzekering niet wettelijk verplicht moet worden afgesloten is dit toch zeker en vast wel degelijk een goed idee. Wil je graag de opstalverzekering vergelijken om op die manier de meest interessante optie af te kunnen sluiten? Dan is het mogelijk om daarvoor gebruik te maken van de onderstaande informatie.

Is de opstalverzekering nu wel of niet verplicht?

In de inleiding van deze pagina hebben we aangegeven dat er geen wettelijke verplichting geldt voor wat het afsluiten van de opstalverzekering betreft. Dat is ook juist, alleen moeten we hier wel een kleine kanttekening bij maken. Voor het merendeel van de mensen die eigenaar worden van vastgoed spreekt het immers in de praktijk voor zich dat ze ervoor kiezen om daarvoor een hypothecaire lening af te sluiten. Daar is ook helemaal niets mis mee, ware het niet dat er op die manier wel extra eisen kunnen worden gesteld voor wat een opstalverzekering afsluiten betreft. 

Een opstalverzekering afsluiten mag dan in de praktijk niet wettelijk verplicht zijn, je moet er wel rekening mee houden dat deze verplichting wel kan worden afgelegd vanuit de verstrekker van je hypotheek. Zij wil er namelijk absoluut zeker van zijn dat je ook bij een bepaald schadegeval altijd in staat zal zijn om de kosten aan de opstal te vergoeden. Wanneer je zowel de hypotheek moet blijven afbetalen als bijvoorbeeld moet huren omdat de opstal van je eigen woonst zware schade heeft geleden is dat uiteraard heel wat minder voor de hand liggend. Omwille van deze reden kan een opstalverzekering dus wel degelijk verplicht worden.

In welke vormen bestaat de opstalverzekering precies?

Het eerste wat er aan je duidelijk zal worden gemaakt bij een opstalverzekering vergelijken heeft te maken met de verschillende vormen waarin de opstalverzekering bestaat. We maken op dit vlak eigenlijk een onderscheid tussen twee verschillende soorten polissen. Denk hierbij concreet aan:

  1. De extra uitgebreide opstalverzekering;
  2. De allrisk opstalverzekering;

In principe is het zo dat je door middel van de extra uitgebreide opstalverzekering reeds meer dan degelijk bent verzekerd. Toch is het mogelijk dat de verstrekker van je hypotheek vereist dat je de meest uitgebreide opstalverzekering gaat afsluiten. Voordat je dus met andere woorden een bepaalde polis gaat afsluiten is het uitermate belangrijk om eerst even grondig na te gaan wat de voorwaarden zijn waaraan je dient te voldoen. Alleen op die manier zal je voorkomen dat je op een zeker moment met vervelende verrassingen zal worden geconfronteerd. In ieder geval, wanneer je de extra uitgebreide opstalverzekering afsluit kan je rekenen op de volgende dekkingen:

  • Een dekking tegen brand en blikseminslag;
  • Een dekking voor algemene stormschade;
  • Een dekking van schade voor hak- en breekwerken om een lek op te sporen;
  • Schade veroorzaakt door hagel of bijvoorbeeld waterschade;

Waarin schuilt de meerwaarde dan precies van een allrisk opstalverzekering? Wel, bij een opstalverzekering vergelijken zal je al snel tot de conclusie komen dat dit type van verzekering nog net wat uitgebreider is. Ze zorgt er dan ook voor dat het mogelijk is om ook de schade in te dekken die je zelf veroorzaakt aan de opstal. Dit kan zeer uiteenlopende schade zijn. Het spreekt voor zich dat deze extra uitgebreide verzekering zeker een niet onbelangrijk extra voordeel met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ze zomaar even nog duurder is. Ook dit is dan ook zeker en vast een punt waar je aandacht aan zal willen besteden.

Hoe moet je een opstalverzekering vergelijken?

Wil je graag je toekomstige opstalverzekering vergelijken? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat dit op twee verschillende manieren kan gebeuren. Denk hierbij aan de volgende opties:

  1. Het uitvoeren van een vergelijking op de website van een verzekeraar; 
  2. Het uitvoeren van een vergelijking op een objectieve vergelijkingssite; 

Het lijkt niet meer dan logisch te zijn dat er vooral wordt gekeken naar deze tweede optie. Toch is het zo dat heel wat mensen er nog altijd voor kiezen om een vergelijking uit te gaan voeren binnen de vertrouwde omgeving van hun eigen verzekeraar. Dat mag in eerste instantie dan wel best interessant lijken, toch is het zo dat je in dit geval eigenlijk echt nooit bent verzekerd van de meest optimale zekerheid dat de uitkomst van de vergelijking daadwerkelijk objectief is. Wil je dat wel? Dan zal je toch eerder willen kijken naar een objectieve vergelijkingssite. 

Je opstalverzekering vergelijken door gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite, zoals www.diks.nl, zorgt ervoor dat je door het instellen van bepaalde filters in geen tijd kan achterhalen wat nu precies voor jou de beste verzekering is. Bovendien zal je niet alleen uit kunnen maken welk type opstalverzekering voor jou nu precies het interessantst is, daarnaast zal je ook meteen kunnen achterhalen welke verzekeraar je de meest interessante voorwaarden kan aanbieden. 

Is je opstalverzekering vergelijken een echte must?

De opstalverzekering is niet bepaald een goedkope verzekering, integendeel. Dit zorgt ervoor dat het uitvoeren van een vergelijking eigenlijk sterk wordt aanbevolen. Bovendien sla je door een opstalverzekering vergelijken eigenlijk twee vliegen in één klap. In eerste instantie ligt de focus dan wel vooral op het financiële aspect, daarnaast dient er ook zeker te worden gekeken naar de verschillende soorten opstalverzekeringen. Het uitvoeren van een vergelijking zal aan jou dan ook meteen duidelijk maken welke van deze verschillende mogelijkheden nu de beste keuze is. Hoe dan ook, sta jij op het punt om een opstalverzekering af te sluiten voor jouw woning? Dan zal je niet anders kunnen dan vaststellen dat de opstalverzekering vergelijken een absolute must is.