De tuin winterklaar maken, dit is hoe!

De tuin winterklaar maken, dit is hoe!

januari 18, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

De dagen zijn korter, de temperaturen blijven structureel dalen en alle grote feestdagen zijn geweest: het is weer winter. Veel mensen vinden de overgang van december naar januari pittig. Nadat de warmte van de gezellige kerstbomen, vrolijke verlichtingen en de feeststemming het land verlaten hebben merken we pas echt hoe koud het is. Onze tuin heeft het al vanaf het begin gevoeld. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we er alles aan doen om de conditie van onze tuin zo goed mogelijk intact te houden, ook in de winter. Ben je benieuwd hoe je dat het beste kunt doen? Dit zijn onze tips! 

 

Schaf winterse bloemen aan 

Sommige producten zijn seizoensgebonden, levende organismen als bloemen en planten zijn dat in veel gevallen zeker. Daarom kan het ook best wel kloppen dat je mooie Mandeville’s en Geraniums het aan het eind van het warmste seizoen begeven. Dat betekent echter niet dat er geen planten zijn die deze gewilde planten in de winter kunnen aflossen. Zie het begin als het nieuwe seizoen dan ook echt als een kans om op pad te gaan om nieuwe planten te scoren.  Gelukkig zijn er genoeg opties, zo kan iedereen de perfecte planten uitkiezen. Voorbeelden van winterharde planten zijn: een Dwergsimpel, de Laurier en een Kardinaalshoed. 

Zorg voor de juiste producten 

Eerlijk is eerlijk: dat het koud is, is al erg genoeg. In de zomer is het leuk om lekker bezig te zijn in de tuin. Het is een hobby die voldoening geeft. Je bent fysiek bezig, je leert steeds meer over het onderwerp tuinieren en planten én je ziet het resultaat. Toch is dat gevoel misschien iets minder in de winter. Sterker nog, het kan best wel lastig zijn om jezelf te dwingen om bezig te gaan in de kou. En dan vooral als het gaat om de klusjes die erbij komen. Denk dat bijvoorbeeld aan dingen zoals: onkruid wieden en grasmaaien. Gelukkig ontwikkeld de technologie in een noodgang en kunnen we grasmaaien inmiddels overlaten aan een apparaat. Hoe handig is dat? Bijvoorbeeld de kan dit niet-zo-favoriete-taakje van jou overnemen.  

Wees niet bang voor een nieuwe start 

Soms is het fijn om uw tuin een hele make-over te geven. Dat kan het best op het moment dat u afscheid neemt van bomen en planten die ziek of dood zijn. Nu je toch bezig bent met het onderhouden van uw tuin en hem winterklaar te maken, is dit wellicht wel het moment om afscheid te nemen van de minder mooie gedeeltes van uw tuin. Je kunt, tegen de tijd dat het voor- of najaar, weer nieuwe planten en bomen planten.  Je kunt ervoor kiezen om de volledige plant of boom weg te halen, maar soms is een goede snoeibeurt ook voldoende. Streeft u ook naar bomen en planten die silky en glad aanvoelen? Zorg dan voor het juiste materiaal. 

Uw tuin winterklaar maken is natuurlijk iets wat elk jaar terugkomt. Des te groter de tuin, des te groter de klus. Hoewel het koud is om dit te doen, is het voor velen zeker de moeite waard. Zo blijft de tuin er gezond en gezellig uitzien, ook in de maanden waarin het buiten het donkerst en koudst is. Zo heeft u in elk geval nog uw eigen gezellige lichtpuntje!