De veelzijdigheid van isolatieglas: dit kan je verwachten

De veelzijdigheid van isolatieglas: dit kan je verwachten

juli 13, 2023 0 Door Rik Veldhuizen

Ben je aan het kijken naar isolatieglas? Het glas staat in de volksmond ook wel bekend als dubbel glas en is essentieel bij een groot aantal gebouwen. Bij ieder gebouw zorgt dit er namelijk voor dat de constructie verbetert en er ook andere voordelen aan te behalen zijn. Maar welke voordelen kan je dan verwachten bij deze glassoort? En hoe zit het op het gebied van veiligheid in huis? In dit artikel staan alle voordelen voor jou op een rij en weet je waarvoor je het glas kan gebruiken.

De energierekening naar beneden brengen

Als je isolatieglas plaatst, doe je dit in eerste instantie als isolatiemethode om het energielabel te verbeteren. Het glas kan namelijk meer efficiëntie bieden op dit gebied. Er ontstaat een isolerende laag tussen de glasplaten, waardoor je minder warmteverlies krijgt in de winter en in de zomer de warmte zoveel mogelijk buiten blijft. In de zomermaanden zie je het tegenovergestelde effect verschijnen. Dit is niet alleen een voordeel voor het wooncomfort, maar ook voor jouw energierekening. Minder stoken zorgt er immers voor dat je de kosten kan drukken. Daarnaast geeft het een minder grote ecologische voetafdruk.

Minder geluid van buiten te horen

Het isolatieglas is ook een goede manier om een geluidsstille omgeving te creëren in huis. Vooral een slaapkamer of werkkamer moet je immers zo stil mogelijk houden. Als dit niet gebeurt, is er geen goede nachtrust en ook geen concentratie mogelijk. Het glas vermindert de geluidsoverdracht. De lucht- of glasvulling helpt geluidstrillingen te absorberen en aanzienlijk te verminderen. Je kan dus gerust naast een drukke weg of in een drukke stad wonen zonder dat je concessies hoeft te doen met jouw gezondheid. Het brengt wederom het wooncomfort omhoog.

Minder condensatie in het pand

Isolatieglas kan condensatievorming aan de binnenkant van de ruiten verminderen. Door de thermische isolatie-eigenschappen van het glas blijft de binnenzijde van de ruit warmer, waardoor de kans op condensatie wordt verkleind. Dit is vooral belangrijk in koudere klimaten waar temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot kunnen zijn. Het verminderen van condensatie draagt bij aan een gezonder binnenklimaat en voorkomt mogelijke schade aan raamkozijnen en wanden. Je hoeft ook niet bang meer te zijn dat de schimmel zich snel in jouw woning vormt.

Extra veiligheid van ieder pand gewaarborgd

Isolatieglas kan ook dienen als een extra veiligheidsmaatregel. Het gebruik van gelaagd of gehard glas in isolatieglas versterkt de structurele integriteit van de ruiten. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om binnen te dringen en vermindert het risico op letsel door gebroken glas bij een ongeluk. Bovendien, in het geval van een breuk, houden de lagen glas en de tussenlaag glassplinters op hun plaats, waardoor het risico op letsel wordt beperkt. Het kan er dus ook voor zorgen dat jouw woning veiliger aanvoelt. Zelfs dit gevoel van veiligheid draagt al bij aan het comfort en in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen kan je jouw woning met een gerust hart verlaten voor werk of een langere vakantie.