Drie tips voor het onderhouden van de vijver

Drie tips voor het onderhouden van de vijver

januari 18, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Als je een vijver hebt zul je al snel merken dat deze enige onderhoud nodig heeft. Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen als we je vertellen dat je het een en ander moet doen om de vijver helder en gezond te houden. In dit artikel geven we je drie tips voor het onderhouden van je vijver. 

 1. Installeer de vijverpomp correct

Een vijverpomp is noodzakelijk om een goede, gezonde vijver te behouden. Het zorgt namelijk voor een goede doorstroming van het water. Op deze manier zullen de afvalstoffen geen ruimte hebben om zich te kunnen ophopen. Om de pomp goed zijn werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat je hem goed installeert. Zorg dat de vijverpomp zo diep mogelijk in de vijver staat. We zien vaak dat men het op een verhoging plaatst, maar dat is niet handig. Zo is de kans dat de pomp al het water opzuigt kleiner. Zorg er ook voor dat de slang, die gekoppeld is aan de pomp, een grote diameter heeft. Dan hinder je het pompvermogen niet. 

2. Haal regelmatig bladeren uit het water

Voor een gezonde vijver is het belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt. Bladeren vallen van de bomen, vooral in de herfst. Ze lijken misschien onschuldig te zijn, maar niks is minder waar. Als je de bladeren laat liggen zullen ze naar de bodem van de vijver zakken. Daar gaan ze rotten, daarnaast zullen ze zuurstof verbruiken, dat is zonde, want die zuurstof is essentieel voor het vijverleven. Die “onschuldige” bladeren kunnen er voor zorgen dat de vissen gaan drijven. Gelukkig zijn er oplossingen: met netten kun je het grootste gedeelte van ongewilde decoratie buiten de vijver laten. 

3. Verschoon de vijver vaak genoeg

In het verlengde van de vorige alinea: het is belangrijk om de bodem van je vijver regelmatig een opfrisbeurt te geven. Het zijn namelijk niet alleen bladeren die de dode vissen kunnen verklaren. Ook andere afval kan ervoor zorgen dat de bodem gaat rotten. Naast het zuurstofverbruik dat het kost, kan het ook tot verzuring in de vijver leiden. Besluit je dat je het water moet vervangen? Dit is prima, vervang alleen niet al het water. Slechts 1/3 van je vijver vervangen moet voldoende zijn. Het zou extra mooi zijn als je slechts de bovenste laag kunt weghalen, hier zitten namelijk de meeste algen.