Een betonnen vloer egaliseren

Een betonnen vloer egaliseren

juli 8, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Om een houten of laminaatvloer te leggen op een betonnen vloer is er een goede, geluiddempende en schok-reducerende ondervloer bijzonder aan te raden. Kent de kale betonnen vloer in de woning enkele lichte oneffenheden, dan neemt de ondervloer dit weg. Wie echter een stenen vloer in huis wil aanleggen, of een gietvloer, zal de oneffenheden allereerst moeten egaliseren.

Betonnen vloer egaliseren

Het egaliseren van een stenen vloer doe je met het middel “Egaline”. Dit is een cementachtige droge mortel/ poeder, wat aangelengd moet worden met water. Het middel werkt sterk egaliserend en voordat het gebruikt kan worden moet eerst de ondergrond in gereedheid worden gebracht. De ondergrond moet allereerst goed schoongemaakt worden, stofvrij zijn en behandeld worden met een voorstrijkmiddel. Het voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de egaline niet door de vloer geabsorbeerd wordt.

Lees jezelf van te voren goed in voordat je egaline aanbrengt, het bewerkingsproces staat hier goed omschreven.

Egaline verven

Egaline mag dan doorgaans als egalisatiemiddel worden aangebracht, sommigen kiezen ervoor om de egaline zelf als vloer te gebruiken. Egaline kan geverfd worden met betonverf, waardoor je zelf bepaald welke vloer kleur je kiest.

Voor het verfproces kun je wel ca. 3 dagen uittrekken. Er zal eerst een primer moeten worden aangebracht, op de licht opgeschuurde egaline vloer, die goed moet drogen. Hierna moet de vloer minstens een dag drogen. Vervolgens moet de vloer weer schoongemaakt worden. Hierna kan de vloer gecoat worden, wat dient als toplaag.