Epoxyvloeren onderhouden doe je zo

Epoxyvloeren onderhouden doe je zo

september 29, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Als je aan een fabrieksruimte denkt, stel je je waarschijnlijk dingen voor als machines, stoere mannen in jeans met olievlekken en misschien wat rondvliegende vonken. Maar denk je ooit aan de vloer? De meeste mensen niet. Maar het is een belangrijk onderdeel van het werkproces. Om goed te kunnen werken, moet elke fabriek een schone, veilige en gemakkelijk te onderhouden vloer hebben. Elke goede industrieel ontwerper weet dat tijd- en geldbesparing essentieel is bij het creëren van een efficiënte werkruimte. Daarom kiezen zoveel fabrieken voor epoxyvloeren bij het bouwen of upgraden van hun faciliteiten. Deze oppervlakken zijn zowel mooi als praktisch voor industriële omgevingen die tegelijkertijd schoon, veilig en kostenefficiënt moeten zijn. Hier volgen enkele tips over hoe je de epoxyvloer gedurende zijn hele levensduur op zijn best kunt houden. 

Type epoxyvloer 

Allereerst moet je weten welk type epoxy je hebt. Dit helpt je te bepalen hoe je de vloer het beste kunt onderhouden. Epoxy is er in vele soorten. Sommige zijn ontworpen voor toepassingen bij hoge temperaturen, andere werken goed in omgevingen met een lage luchtvochtigheid en vele zijn geschikt voor een breed scala aan omstandigheden. Je moet ook bekijken waar de vloer voor wordt gebruikt. Als het bijvoorbeeld om een industriële vloer gaat, zal deze aan andere soorten chemicaliën worden blootgesteld dan een vloer op een ziekenhuisafdeling. Verschillende epoxy’s hebben verschillende niveaus van weerstand tegen verschillende stoffen, dus als je weet wat je op de vloer gaat doen, kun je de beste onderhoud methode kiezen. 

Houd het gebied schoon en droog

Een van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud van een epoxyvloer is het schoon en droog houden ervan. Je wilt geen stukjes vuil in het oppervlak van de vloer, omdat ze in de vloer zullen hechten. Als ze eenmaal in de epoxy zitten, zijn ze bijna onmogelijk om eruit te halen. Je kunt wissers, dweilen of bezems gebruiken om het oppervlak schoon te houden. Industriële stofzuigers kunnen ook worden gebruikt om het oppervlak schoon te maken. Zorg ervoor dat je de juiste stofzuigers gebruikt. Sommige soorten stofzuigers kunnen het oppervlak namelijk beschadigen. Om ervoor te zorgen dat scheuren en beschadigingen echt op de best mogelijke manier hersteld worden, is er epoxymortel. Je kunt immers beter voorkomen dan genezen! 

Gebruik de juiste producten 

Bepaalde producten zijn meer geschikt voor epoxyvloeren dan andere. Alcohol, bijvoorbeeld, moet je zeker vermijden bij het schoonmaken van de vloer. Het kan het oppervlak van de epoxy namelijk na verloop van tijd beschadigen. Gebruik bij het dweilen van de vloer een milde, niet-alkalische reiniger die vrij is van geur- en kleurstoffen. Milde schoonmaakmiddelen zijn ook ideaal voor het reinigen van de vloer. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, zoals aceton en ammoniak. Wanneer je reinigingsmiddelen en ontvetters op chemische basis gebruikt, moet je wel voorzichtig zijn. Ze kunnen de epoxyvloer beschadigen. Vermijd het gebruik van schurende of sterk alkalische producten omdat deze de epoxy kunnen aantasten.

Overweeg een epoxy coating

Als je je zorgen maakt over de levensduur van de vloer, kun je overwegen hem te coaten met epoxy. Dit is een geweldige manier om het oppervlak van de vloer te beschermen. Een harde epoxy coating kan de vloer beschermen tegen bijna elke vorm van schade. Het kan je ook helpen kleine schade aan de vloer gemakkelijker te herstellen. Een coating zal meestal worden toegepast over de vloer door middel van een proces genaamd troffelen. Hierbij wordt de epoxy met een roller over het oppervlak aangebracht en uitgehard. Epoxy vloercoatings hebben een goede hechting op bijna alle ondergronden, hebben een opvallend grote druk- en treksterkte die met gemak die van beton verslaat en zijn goed bestand tegen intensieve belasting van chemicaliën of zware machines en voertuigen.