Extra hulpmiddelen om je tuin mooi te houden

Extra hulpmiddelen om je tuin mooi te houden

december 13, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Afhankelijk van de soort en grootte van je tuin, vraagt een tuin meer onderhoud dan enkel het afrijden van het gras. Wanneer je bijvoorbeeld hagen of struiken hebt, moeten deze ook af en toe gesnoeid worden. Heb je daarnaast ook een gedeelte in je tuin waar je enkel maar stenen hebt? Ook dat moet soms eens gekuist worden. Je hebt met andere woorden dus meerdere machines nodig voor je tuinonderhoud dan enkel een grasmaaier. Twee hiervan zijn een snoeischaar en een hogedrukreiniger.

Gebruik van een snoeischaar

Zoals de naam het zelf al zegt, wordt een snoeischaar gebruikt voor het snoeien van heggen. Wanneer je maar een kleine oppervlakte moet snoeien, kan je ervoor kiezen om een kleine handsnoeischaar aan te kopen. Hiermee ben je niet afhankelijk van stroom en moet je niet met een verlengkabel werken. Daarnaast is het ook veel kleiner waardoor je het eenvoudiger kan opbergen dan een grote snoeischaar. Wel kan werken met een handmatige schaar als vermoeiender worden ervaren omdat je zelf meer bewegingen moet doen met je armen. Handmatige snoeischaren heb je ook in verschillende groottes, maar bij grote oppervlaktes wordt het eigenlijk altijd aangeraden om voor een elektrische schaar te gaan. 

Kies je voor een elektrische schaar, dan kan je ook met een batterij werken. Een tip kan zijn om meteen een reserve batterij aan te kopen om niet tijdens het snoeien zonder accu te vallen. Als je je schaar een lange tijd niet gebruikt, is het ook belangrijk om de batterij toch af en toe op te laden om een langere levensduur te garanderen.

Gebruik van een hogedrukreiniger

Net zoals bij een snoeischaar zegt de term hogedrukreiniger eigenlijk ook al waarvoor het wordt gebruikt, namelijk het reinigen met een hoge druk. Een hogedrukreiniger kan voor verschillende taken gebruikt worden. Denk maar aan het wassen van een auto of een container. Daarnaast kan het ook perfect gebruikt worden om de stenen van je terras schoon te maken. Deze stenen krijgen heel wat te verduren door alle verschillende weersomstandigheden. Hierdoor gaan ze na verloop van tijd vaak donkerder worden. Door het gebruik van een hogedrukreiniger zijn ze in een mum van tijd terug in de oorspronkelijke kleur. 

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je op een efficiënte manier een groter oppervlak kan schoonmaken. Doordat de straal water zo geconcentreerd is, is de hoeveelheid water die je verliest ook beperkt. Daarnaast kan je bij de meeste hogedrukreinigers ook verschillende opzetstukken gebruiken. Afhankelijk van het soort oppervlak dat je moet schoonmaken, kan je wisselen tussen de verschillende stukken om het schoonmaken zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Bij je terras kan je bijvoorbeeld voor een roterend opzetstuk, ook wel een vuilfrees genoemd, kiezen. Hierdoor wordt het niet enkel sneller, maar ook grondiger gereinigd.