Gemakkelijkste deur per situatie

Gemakkelijkste deur per situatie

september 22, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

De deuren in jouw woning beschouw je misschien meer als noodzakelijk dan als een blikvanger. Maar wist je dat er verschillende type deuren zijn, die elk hun eigen voordelen (en nadelen) heeft? Daarnaast heb je de keuze uit verschillende ontwerpen en materiaalsoorten. Zo maak je van de deuren in jouw huis écht unieke projecten.

De taatsdeur en de schuifdeur

Denk je bij een deur nog niet aan een taatsdeur of schuifdeur? Dit is zeker wel de moeite waard, want de deuren zijn erg makkelijk in gebruik en zijn een lust voor het oog. Heb je bijvoorbeeld een smalle kamer en/of zet je de deur graag in open stand? Dan is een schuifdeur erg fijn: deze staat, ook in open stand, namelijk niet in de weg. Hij schuift namelijk weg langs de muur en draait niet de kamer in. Een taatsdeur heeft een strakke en minimalistische uitstraling. Daarnaast kan deze deur aan beide kanten open én zet je op 90 graden vast. Dit is bijvoorbeeld een handige deur voor op een plek waar je vaak loopt. Door een simpel duwtje open je de taatsdeur namelijk. Voor éxtra lichtinval zijn stalen taatsdeuren zeker aan te raden!

Deuren met een kozijn 

Opdekdeuren en stompe deuren, oftewel scharnierdeuren, zie je vaak terug in een woning. Dit zijn deuren die in een kozijn of frame vallen. Het voordeel van deze deuren is dat ze veel tocht tegenhouden (meer dan de taatsdeur en schuifdeur). Dit komt omdat er geen naden zichtbaar zijn naast de deur, terwijl dit bij de taatsdeur en schuifdeur wel het geval is. Heb je een oudere woning en wil je een deur op een plek waar veel tocht aanwezig is, zoals tussen hal en woonkamer? Dan is een deur met kozijn een handige optie om te besparen op je energierekening. Daarnaast is een deur met kozijn de meest geluiddempende optie. De scharnierdeur kan aan één kant open en wordt meestal met deurkruk geleverd.

Wanden en puien

Misschien heb je nog geen deur of wand op een plek, maar wil je wel meer privacy óf een extra ruimte creëren. Bijvoorbeeld tussen keuken of eetkamer en woonkamer. Je kan in dit geval vaak gemakkelijk een pui of wand laten plaatsen. Met óf zonder deuren. Dit ligt weer aan jouw wensen en situatie. Let bij het maken van de keuze tussen taatsdeur, schuifdeur en scharnierdeur op bovenstaande informatie. Kies je voor een stalen pui met glas, dan verlies je geen ruimte en licht, maar verdeel je jouw kamers wel!