Hoe creëer je een geweldige thuiswerkplek in een schuur

Hoe creëer je een geweldige thuiswerkplek in een schuur

mei 3, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Als je echt een rustige plek zoekt om thuis te werken, maak dan van je schuur een thuiskantoor. Onderzoek toont keer op keer aan dat het hebben van een afgeschermde werkruimte de productiviteit flink kan verhogen. Het is op zich mogelijk om hiervoor een speciale ruimte in jouw huis in te richten.  Een thuiswerkplek in een schuur kan daarentegen echt een fantastische oplossing zijn voor als je echt serieus je werk en je privéleven wilt scheiden.

Hoe ontwerp je een thuiswerkplek in de achtertuin?

Of je nu een oud bijgebouw verbouwt, een prefab schuur koopt of een geheel nieuwe constructie bouwt, de volgende tips helpen jou zeker bij het creëren van een comfortabele en efficiënte werkruimte. Zo kan er met een goed plan zelfs van het eenvoudigste tuinhuisje een chic thuiskantoor gemaakt worden!

Denk vooraf na over elektriciteit, verwarming, geluid en temperatuur.

Er zijn enkele praktische factoren waar je naar moet kijken voordat je jouw nieuwe ‘kantoor avontuur’ begint. Allereerst moet het schuurtje voldoende ruimte bevatten voor alles wat je wilt en nodig hebt om jouw werk gedaan te krijgen.

De toegang tot de elektriciteit en het internet is uiterst belangrijk. Dat geldt ook voor het comfort, ongeacht het seizoen. De schuur heeft daarom een dubbele muur met voldoende isolatie voor de echt koude dagen nodig. 

Overweeg eventueel om geluidsabsorberende panelen te plaatsen om het tegen storend geluid van buitenaf te schermen. Je hebt natuurlijk ook een verwarming voor de koude seizoenen nodig. En een airconditioning of vloerventilator voor in de hete zomer.

Maak een plattegrond

Voor elk bouwproject is een plattegrond maken een noodzakelijke eerste stap. Meet de ruimte op om een ​​geschaalde interieur tekening te maken. Bedenk hoe je de ruimte precies gaat benutten. Dit zal jou helpen om over je meubels en de indeling te beslissen, evenals de benodigde verlichting en computeropstelling.

Kies je eigen stijl

Welke meubelstijl wil je graag voor je kantoor? Is jouw favoriete look strak en minimalistisch? Of neig je meer naar gezellig en decoratief? Word je met name door de nieuwste design trends aangetrokken? Of past een klassieke elegantie het beste bij jouw persoonlijkheid? Beslis welke stijl jouw voorkeur heeft en pas de kleuren en patronen in jouw nieuwe thuiskantoor hierop aan.

Breng het licht binnen

Het is belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijk licht in jouw kantoor te hebben. Dit omdat deze zonneschijn je humeur kan verbeteren en een mogelijke hoofdpijn en vermoeide ogen kan verminderen. Velux lichtkoepels zijn hiervoor de ideale oplossing en zullen ook de benodigde frisse lucht aanvoeren!

Je moet daarnaast ook verlichtingsarmaturen toevoegen, voor als je regelmatig laat werkt. Als je armaturen aan het plafond kunt installeren, overweeg dan een pendel- of railverlichting voor een gerichte gloed. In andere gevallen zijn staande lampen ook een perfecte keuze. Voeg tot slot een fijne tafel- of bureaulamp toe om extra direct licht op je werkplek te schijnen.

Gebruik de ruimte effectief

Het kan in een klein schuurtje soms moeilijk zijn om alles ordelijk te houden. Multifunctioneel meubilair is daarom een must. Als je ruimte voor een bank hebt, zoek dan naar eentje met opbergruimte eronder. 

Boekenkasten, kaartenbakken, dozen en manden bieden ook allemaal een prettige compacte opslag. Overweeg een ​​wandspiegel en een lichtgetinte vloer om de ruimte groter te laten lijken.

Selecteer een geschikt bureau en stoel

Je werkplek is het belangrijkste onderdeel van je thuiskantoor. Het is dus van top belang om het juiste bureau en de beste stoel te kiezen. Er is uit een veelvoud aan stijlen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een sta-bureau. Jouw bureaustoel moet daarbij ook zeker bij je bureau passen. Maar zorg er bovenal voor dat je ergonomisch kunt werken en je zo het comfort biedt die je iedere dag weer nodig hebt.

Voeg wat persoonlijkheid toe

Een kantoor in de achtertuin mag zeker niet als een hokje aanvoelen. Personaliseer jouw eigen plekje daarom met kunstwerken, familiefoto’s en souvenirs. Evenals leuke bureau accessoires om er een ruimte van te maken waar jij je thuis voelt en graag werkt.

Denk verder aan decoratieve kussens met kleurrijke accenten om je kantoor levendiger en huiselijker te maken. Kalmerende verfkleuren, zoals blauw of groen, voegen nog wat extra charme toe en zorgen ook nog eens voor een aangename achtergrond tijdens al je virtuele vergaderingen.

Het mag duidelijk zijn dat een afgebakende werkruimte essentieel voor plezierig thuiswerken is. Met de bovenstaande tips kun jij zeker zo’n geweldige thuiswerkplek in je eigen schuur creëren. Een kantoorruimte waarin jij compleet de baas bent!