Hoe groot mag een tuinhuis zijn zonder vergunning?

Hoe groot mag een tuinhuis zijn zonder vergunning?

november 22, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Wat leuk! Je wilt een tuinhuis laten plaatsen in je achtertuin, wellicht wel met de beschikbare spullen van dhk.nl/. Het is altijd een gedoe om een vergunning aan te vragen, dus veel mensen willen dit ook niet. Maar wat mag er precies zonder vergunning?

Wat mag de totale oppervlakte precies zijn voor een tuinhuis met onderdelen van dhk.nl? 

Een tuinhuis is altijd mooi, zeker met chique deuren van bijvoorbeeld staal of kunststof. Bezoek deze website voor meer informatie hierover. Maar hoe leuk zo’n tuinhuis ook is, hoe groot mag hij in oppervlakte zijn zonder vergunning? Je tuinhuis ofwel bijgebouw mag maximaal 40 vierkante meter zijn. Het mag natuurlijk groter, maar dan zal je een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Heb je al tuinhuizen? 

Pas dan op met het berekenen van de totale oppervlakte. Het zit namelijk zo: de oppervlakte van al je tuinhuizen die je al hebt staan moet worden afgetrokken van het tuinhuis die je nieuw wilt laten plaatsen. Al je bijgebouwen of tuinhuizen samen mogen ook maximaal 40 vierkante meter zijn. Dit kan een tegenvaller zijn, maar hier moet je wel goed bewust van zijn voordat je iets laat plaatsen.

Hoe zit het met de hoogte van het tuinhuis?

De hoogte van je tuinhuis mag maximaal 3,5 meter hoog zijn. Dit is vaak geen probleem voor een standaard tuinhuis, omdat standaard formaten vaak al niet hoger dan 3 meter zijn. Je kunt dan alleen niet ervoor kiezen om een tweede verdieping toe te voegen. Je kunt wel eventueel een opslagruimte toevoegen op je tuinhuis, waar je dingen kunt opbergen die je niet vaak gebruikt of die niet meer in je woning passen. Deze mag niet hoog zijn, omdat het eigenlijk alleen is toegestaan om één woonlaag toe te voegen aan de grond. 

Ook handig: hoe ver van eigen huis en buren af

Je nieuwe tuinhuis mag niet verder dan 30 meter van je woning afstaan en moet dan ook weer 3 meter van de perceelgrens afstaan. Dit geldt niet wanneer de perceelgrens achteraan staat, dan zal je minimaal 1 meter hier vanaf moeten staan of tegen een al reeds bestaande scheidingsmuur. Je mag dus niet te dicht op de openbare weg of het openbare groen bouwen. Dit is namelijk van de gemeente, en hier zal je een vergunning voor moeten aanvragen. Wanneer je nieuwe tuinhuis groter is dan 10 vierkante meter, dan moet je minimaal een meter van de erfgrens met de buren blijven. Hierdoor voorkom je onenigheid met de buren.