Huis kopen? Hier moet je opletten!

Huis kopen? Hier moet je opletten!

april 15, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Je gaat een nieuwe fase van je leven in, het kopen van je eerste huis! Maar waar moet je beginnen in deze bizarre huizenmarkt? Er komt ontzettend veel bij kijken, je moet op veel dingen letten. Onderstaande checklist helpt je opweg bij het kopen van een huis.

Hypotheek 

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met een hypotheek. Een hypotheek is een lening voor het kopen van een huis en is een belangrijk onderwerp bij de financiering. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. Belangrijk om je goed voor te bereiden voor het gesprek met een hypotheekadviseur. Let op kosten, voorwaarden van hypotheekverstrekkers. 

Makelaar 

Een makelaar helpt je bij het vinden van je droomhuis in deze huizenmarkt. Een makelaar is een tussenpersoon en bemiddelt bij de koop en verkoop van huizen. Een aankoopmakelaar is niet verplicht maar kan wel erg prettig zijn. Op zoek naar een makelaar in Amstelveen of makelaar in Zaandam? Bert van Vulpen staat graag voor je klaar. 

Notaris 

Een notaris helpt om tot goede afspraken te komen bij de koop van een huis. Als koper mag je een notaris kiezen die de overdracht regelt. Het is verstandig om verschillende notarissen te vergelijken want kosten kunnen erg uiteenlopen.

Verborgen gebreken 

Verborgen gebreken zijn problemen die je pas na de koop van een huis ontdekt. Hierbij wordt niet een gammel keukenkastje bedoeld. Denk aan ernstige lekkages in de badkamer. Hoe voorkom je problemen? En wie is er eigenlijk aansprakelijk voor verborgen gebreken? Als verkoper ben je verantwoordelijk gedurende gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld. Koop je een huis van voor 1970, let dan ook op de fundering en voorkom ongewenste verrassingen.

Ga niet op in je emoties 

Het kopen van een huis is een emotioneel proces. Na het zien van een huis kan je erg emotioneel betrokken zijn. Let daarom op je niet veel je emoties een rol laat spelen en rationele beslissingen maakt. Wees bewust van mogelijke denkfouten die een miskoop tot gevolg hebben. Het is daarom goed om er met andere over te praten en lijstjes te maken. 

Let op de ligging 

Het is belangrijk dat ook de ligging van het huis voldoet aan jouw wensen. Het huis is misschien prachtig, maar let ook op de omgeving. Ga ook op onderzoek uit in de buurt, ga op verschillende tijdstippen langs en ontdek hoe enthousiast je hiervan wordt. Proef de sfeer in de buurt en kijk naar de bereikbaarheid. 

Toekomst van het huis

Houd rekening met de toekomst van het huis en let op de mogelijkheden van een woning. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een op- of uitbouw te doen? Of kan het huis duurzamer worden gemaakt met zonnepanelen en zonder gas? Het is ook verstandig om de bestemmingsplannen te bekijken van de buurt en de woning om niet voor verrassingen te komen staan.