Huis strippen bij renovatie

Huis strippen bij renovatie

november 24, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Wie een bestaande woning koopt, moet waarschijnlijk een paar aanpassingen doorvoeren om de inrichting helemaal naar wens te maken. En in sommige gevallen is een totaalrenovatie nodig. Hiervoor moet je eerst het huis strippen. Dat is iets wat je perfect zelf kan doen met behulp van onze tips.

Maak eerst de woning leeg

De eerste stap is het leegmaken van de woning. Verwijder meubelen en andere ‘losse’ elementen, zoals binnendeuren en verlichtingsarmaturen. Doe dit zorgvuldig, want sommige items kan je misschien op een tweedehandswebsite verkopen om zo je renovatiebudget aan te vullen. 

Laat de nutsvoorzieningen afsluiten

Voordat je met het zware kap- en breekwerk start, raden we aan om de gas, elektriciteit en watertoevoer af te sluiten. Op deze manier voorkom je ongelukken. Veiligheid is namelijk prioriteit nummer één tijdens het strippen van een woning.

Bescherm jezelf

Over veiligheid gesproken: draag beschermende kledij wanneer je aan het werken bent. Een stevig paar veiligheidsschoenen en een veiligheidshelm zijn must-haves. Afhankelijk van de sloopwerken waarmee je bezig bent, raden we aan om ook een veiligheidsbril, handschoenen en gehoorbescherming te dragen.

Werk systematisch

De meeste mensen strippen een huis kamer per kamer. Toch is dat niet de beste aanpak. Je gaat beter systematisch te werk. Doe de sloop per afvalsoort. Start bijvoorbeeld met het houtafval, doe daarna alle tegels en tenslotte de bepleistering. Hierdoor kan je alles opsplitsen in aparte afvalcontainers. Een aparte container voor hout, glas, steenpuin… is veel goedkoper dan één container voor gemengd bouwafval. 

Opgelet met draagmuren

Je mag niet zomaar eender welke muur afbreken. Sommige muren zijn essentieel voor de stabiliteit van het gebouw (we noemen dit draagmuren). Wanneer je die sloopt, ontstaat er een kans op instorting. Bij twijfel vraag je advies aan een architect of bouwingenieur. 

Toch hulp nodig?

Merk je halverwege dat de sloopwerken toch niet zo vlot gaan als gedacht? Dat is helemaal niet erg. Je kan nog altijd een bouwbedrijf onder de arm nemen om je huis te strippen en opnieuw af te werken. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en kopzorgen.