Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen

maart 10, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Inmiddels is het plaatsen van een zonnepanelen installatie een opkomende trend geworden. In vrijwel iedere straat is minimaal een woning voorzien van een serie zonnepanelen. De panelen bieden de betreffende bewoners grote voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de financiële voordelen in verband met de schommelende energieprijzen en de milieuvriendelijke eigenschap van de panelen. 

Toch zitten er enkele eisen verbonden aan de plaatsing van enkele zonnepanelen op het dak. Zo hebben het soort huis en de ligging van het dak grote invloed op de montage. Is jouw dak geschikt voor duurzame zonnepanelen? Lees het in dit artikel.

Soort huis

Allereerst is het soort huis van belang voor de plaatsing van de panelen. Hiermee bedoelen wij of jij een huur- of koophuis hebt. Indien jij een huurhuis hebt, zul jij voorafgaand toestemming moeten hebben van de betreffende huisbaas of woningcorporatie om zonnepanelen te plaatsen. Zolang deze partij niet akkoord gaat, zul jij geen zonnepanelen mogen plaatsen.

Indien er sprake is van een koophuis zul jij zonder vergunning zonnepanelen mogen plaatsen. Hierbij is het echter wel van belang dat het dak enkel in jouw bezit is. Als jij in een flat of appartement woont, zul jij het dak delen met anderen en zullen er enkel zonnepanelen geplaatst mogen worden indien de medebewoners via de vereniging van eigenaren (VVE) akkoord hebben gegeven. 

Ligging van het dak

Daarnaast is de ligging van het dak van groot belang voor het rendement van de zonnepanelen. Over het algemeen kunnen zonnepanelen op iedere dak geplaatst worden, al zal het rendement lager kunnen liggen als de ligging van het dak niet optimaal is. 

Over het algemeen geldt dat een dak gericht naar het zuiden het meest optimaal is. Dit heeft te maken met de langere zonuren en het directe zonlicht. Deze twee factoren zullen leiden tot een optimaal rendement. Dat is precies wat bewoners wensen! 

Overigens kunnen de daken gericht naar het westen of oosten ook geschikt zijn voor de plaatsing van panelen, al is het mogelijk dat het rendement net iets lager ligt ten opzichte van een dak dat naar het zuiden gericht staat. Daken die naar het noorden gericht zijn, behalen een slecht rendement door het geringe indirecte zonlicht. Gelukkig vinden veel adviseurs een oplossing voor deze woningen om alsnog gebruik te kunnen maken van de zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van zonnepanelen in de tuin, zodat de panelen naar het zuiden gericht staan.