Je oprit opnieuw bestraten? Dat doe je zo

Je oprit opnieuw bestraten? Dat doe je zo

juni 30, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Een oprit kan de woningwaarde van jouw woning flink opkrikken. Hierdoor geef je de bewoners namelijk de mogelijkheid om hun auto dichtbij huis te zetten, dat is tegenwoordig heel wat waard. Een mooi, strak aangelegde oprit is iets waar je even de tijd voor moet nemen, maar wat je in principe gewoon zelf kunt doen. In dit artikel vertel ik je waar je aan moet denken en hoe jij zelf je eigen oprit kunt bestraten. 

De juiste tegel kiezen

Te beginnen met het kiezen van de juiste tegel. Dit is een essentieel onderdeel van het bestraten van jouw nieuwe oprit. Niet iedere tegel kan hiervoor namelijk gebruikt worden. Het is belangrijk dat je voor tegels kiest die dik genoeg zijn (minimaal 7 cm), een oprit wordt immers gebruikt om je auto op te parkeren. Wanneer je hiervoor dunne, kwetsbare tegels gebruikt zullen deze sneller barsten. Weet je niet zeker wat voor tegels je moet kiezen, dan kun je altijd om advies vragen bij een stratenmaker of tegelboer. 

Grondwerk

Wanneer je de juiste tegels gevonden hebt en de oude tegels van je oprit verwijdert hebt, wordt het tijd voor het grondwerk van je nieuwe oprit. Hiervoor houd je de dikte van de tegel aan plus 25 tot 35 centimeter voor het ophoogzand zodat je weet hoe hoog de grond moet komen om mooi aan te sluiten op de deur. Het ophoogzand zorgt ervoor dat de tegels minder snel zullen verzakken en is dan ook een belangrijk onderdeel van je oprit. Houd ook rekening met de afwatering. Je wilt immers niet dat er water op je oprit blijft staan. Probeer je oprit dan ook lichtelijk schuin af te laten lopen naar de straat. Hierdoor loopt het water mooi weg. Het is ook erg belangrijk om de grond aan te trillen voor je begint met leggen.

Strak en stevig bestraten

Bij het bestraten zelf is het belangrijk om dit strak en stevig te doen. Om ervoor te zorgen dat je bestrating niet verschuift is het handig om gebruik te maken van opsluitbandjes. Deze zorgen ervoor dat je bestrating als het ware zit opgesloten en strak op zijn plek ligt. Maak ook gebruik van een stevig legverband. Hoe steviger, hoe beter. Het keperverband en het elleboogverband worden dan ook veel gebruikt bij het bestraten van een oprit. 

Afwerking van de bestrating

Nadat alle tegels liggen is het belangrijk om het geheel nog een keer goed aan te trillen. Hierdoor zorg je er nog net even extra voor dat alles goed op zijn plek blijft liggen. Veeg daarna de voegen met schoon wit zand in. Hierdoor worden eventuele kiertjes nog opgevuld. Herhaal dit een aantal keer voor het beste resultaat.