Kiezen voor een bouwkundige keuring 

Kiezen voor een bouwkundige keuring 

februari 3, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om in eerste instantie ervoor te zorgen dat je een bouwkundige keuring uit laat voeren. Deze keuring bestaat uit het opstellen van een rapport door een expert. Een vakman of vakvrouw komt in opdracht van jou langs bij de woning die je wenst te kopen en zal een keuring uitvoeren. Bij het kiezen voor een expert die de bouwkundige keuring uit gaat voeren komen natuurlijk bepaalde kosten kijken. De kosten voor deze keuring kunnen echter meevallen in vergelijking met de kosten die je bespaart door de daadwerkelijke waarde van een woning te betalen.  


De daadwerkelijke waarde  


Het is mogelijk om als koper van een woning kosten te besparen door de daadwerkelijke waarde van een huis te achterhalen. Aan de hand van een bouwkundige keuring wordt deze waarde achterhaalt en hiervoor geldt dat de waarde van een woning vaak lager ligt dan de vraagprijs. Dit heeft te maken met het feit dat door het tekort aan woningen er sprake is van krapte op de markt. Hierdoor lopen de prijzen op, echter moet je bedenken dat de woning die je nu koopt over tien jaar wellicht minder geld waard is. Daarom is het belangrijk om het bedrag dat je uiteindelijk betaalt in de buurt te houden van de daadwerkelijke waarde van een woning.  


Observeren en analyseren 


Bij het inzetten van een expert geldt dat iemand in een huis zal gaan rondlopen en deze op basis van observaties de waarde van de woning zal inschatten. Hiervoor geldt dat de expert vaak met een deskundig oog naar de woning kijkt. De expert heeft namelijk door kennis en ervaring voldoende expertise opgebouwd om een goede conclusie te trekken met betrekking tot de toestand van jouw woning. Daarnaast zal de expert die langskomt tevens een bouwkundige keuring uitvoeren en aan de hand hiervan langs bepaalde vragen gaan.  


Constructie en bouwjaar  


Als er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd dan is het belangrijk voor degene die deze keuring uitvoert om zoveel mogelijk nuttige informatie voor jou te achterhalen. Daarom zal een expert kijken naar de constructie en het model van de woning. Hierin gaat het bijvoorbeeld om de manier waarop de woning gebouwd is en tevens gaat het hierin om de conditie van het huis. Als de muren immers beschadigd zijn dan heeft dit nadelige gevolgen voor de waarde van de woning.  


Het voorkomen van fraude  


De waarde van een bouwkundige keuring uitvoeren komt nadrukkelijk naar voren in het feit dat je op deze wijze voldoende informatie tot je neemt die van pas kan komen bij het kopen van de woning. Tevens kan je na het kopen van de woning weten wat de sterke en zwakke punten zijn van het huis en op basis hiervan een reële inschatting maken van toekomstige kosten. Door een keuring uit te laten voeren voorkom je dat de verkopende partij fraude pleegt en je dus voor de gek houdt. Een verkopende partij kan immers besluiten om de woning beter te presenteren dan daadwerkelijk het geval is. 

Kijk voor meer info op Keuringshuis.nl