Kiezen voor gras of tegels in de tuin

Kiezen voor gras of tegels in de tuin

juli 12, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Als je de tuin wilt inrichten kom je voor verschillende keuzes te staan. Een van de belangrijkste beslissingen is voor welk type bedekking jij kiest. Kies je voor gras of vind je tegels toch een mooiere uitstraling hebben? 

Gras

Gras geeft een fleurige, frisse en jonge uitstraling aan je tuin. Als jij liever voor gras kiest in jouw tuin dan komt de volgende vraag: ga je voor kunstgras of ga je voor natuurgras? Al die mogelijkheden en al die keuzes. En om het nog lastiger te maken, beide soorten gras hebben voor- en nadelen.

Voor een lange tijd stond natuurgras boven aan het voorkeuren lijstje van bijna iedereen. Dit komt natuurlijk ook doordat de kunstgras matten bij hun geboorte bij lange na niet de kunstgrasmatten zijn van tegenwoordig. Kunstgras is door de jaren heen door een evolutie gesprongen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat echt gras nog steeds zijn eigen voordelen heeft. Echt gras voelt en ruikt bovendien nog steeds een stuk beter dan kunstgras, maar dat zal waarschijnlijk wel altijd blijven.

Als je spelende en ravottende kinderen hebt dan is het natuurlijk prettig om te weten dat ze zich niet snel zullen verwonden. Als er een valpartij voordoet op echt gras hoef je niet met de EHBO kit naar buiten toe te sprinten. Op echt gras krijg je niet snel last van schaafwonden. Ook speelt de prijs mee. Echt gras zaaien is een stuk goedkoper en beter voor het milieu echter vraagt dit wel meer onderhoud, maar laten we eerlijk zijn er zijn niet veel geuren die op kunnen tegen vers gemaaid gras.

Als je een grasmat hebt liggen dan is het belangrijk dat deze grasmat regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Het gras moet natuurlijk wel gemaaid, bemest, besproeit en geverticuteerd worden. Daarnaast zul je ook regelmatig aan het onkruid moeten trekken als je wilt dat dit wegblijft. Natuurlijk zijn er mensen die hiervan genieten en dit ontspannend vinden, maar er zijn ook mensen die al moe worden bij het idee alleen. Als je een grasmat wilt zonder het onderhoud dan is kunstgras de beste optie. Er zit wel een relatief hoog prijskaartje aan, maar het onderhoudsvrij en je hebt er jarenlang plezier van. Een waardevolle investering dus als je geen fan bent van tuinieren.

Kunstgras blijft natuurlijk het hele jaar door groen, dus je gazon ligt er altijd even fris en fruitig bij. Kunstgras hoeft niet ingezaaid te worden. Dit voorkomt de kale en/of verkleurde plekken die je misschien wel bij een gazon van echt gras zal krijgen. En natuurlijk is kunstgras de ideale oplossing voor mensen die jaarlijks last hebben van de pollen die in de lucht hangen, maar die wel hun tuintje graag groen zien.

Tegels 

Mensen kiezen vaak voor tegels in de tuin omdat dit geen onderhoud nodig heeft behalve dat je zo af en toe het onkruid ertussen weg moet trekken. Steen is een makkelijk te belopen ondergrond en je kunt er gemakkelijk een gezellige hoek op maken met een loungeset.

Tegels zien er vaak saai uit, maar tegenwoordig hoeft dit helemaal niet meer. Je kunt kiezen uit verschillende soorten steen en daarnaast heb je ook een uitgebreid kleuren keuzemenu. Ondanks dat je alle kanten op kunt met tegels in je tuin krijg je nooit hetzelfde gezellige en frisse effect wat je met gras wel zou bereiken. Als je tegels in je tuin aanlegt zullen daar nooit plantjes kunnen groeien en als je kinderen hebt die wel eens de wildebras kunnen uithangen dan zijn tegels natuurlijk helemaal niet fijn als hier een val op gemaakt wordt.