Last van schimmel in huis? Zo kun je het oplossen!

Last van schimmel in huis? Zo kun je het oplossen!

december 2, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Schimmels gedijen goed in vochtige ruimten. In een woning praten we dan bijvoorbeeld over het toilet, de kruipruimte, badkamer, zolder en kelder. Schimmel in raamkozijnen komt ook voor. Als je het goed aanpakt, kan je ze verwijderen. Het is echter belangrijk ook de oorzaak van schimmelvorming weg te nemen. Dat betekent vochtige plekken voorkomen, onder meer door voldoende ventilatie. Maar wat zijn schimmels eigenlijk? Met die vraag beginnen we. Vervolgens hebben we het over de schadelijkheid van schimmels en sluiten af met wat we kunnen doen aan zwarte schimmel in huis.

Witte schimmels

Men denkt vaak dat witte schimmel een echte schimmel is. Dat is niet zo. Witte schimmels zijn van salpeter. Ze zijn ook vervelend en komen ook in natte ruimten voor, maar zijn geen echte schimmels. De gevolgen van hun aanwezigheid zijn anders. De gezondheidsproblemen zijn niet dezelfde als van zwarte schimmels en de behandeling ervan is anders. Witte schimmels zijn eenvoudiger te verwijderen dan zwarte schimmels.

Wat zijn schimmels?

Zwarte schimmels zijn dus echte schimmels. Als we het in het vervolg hebben over schimmels hebben, worden zwarte schimmels bedoeld. Maar wat is een echte schimmel? De officiële naam van schimmels is Fungi, evenals van bijvoorbeeld zwammen en gisten. Fungi worden ook voor ons voedsel gebruikt en die hebben een voor ons nuttige rol. Schimmels zijn kleine organismen, die echter niet tot het dierenrijk worden gerekend. Ze vallen ook buiten het plantenrijk. Ze kunnen zich geslachtelijk, maar ook ongeslachtelijk voortplanten. De geslachtelijk vorm is met sporen en de ongeslachtelijke door knopvorming of schimmeldraden. De rol van schimmels is de afbreking van dode planten. Je kunt schimmel gemakkelijk herkennen. Ze oorzaken plekken op het plafond en muren, waarvan de omvang groeit.

De schadelijkheid van schimmels

Als je schimmelsporen inademt, dan kunnen die in onze longen eindigen. Daardoor kan je ademhalingsproblemen krijgen, zoals hoest- en niesbuien, verstopte neus, astmatische aanvallen of geïrriteerde luchtwegen. Als je al gauw last hebt van je luchtwegen, dan kan dat erger worden door schimmels. In schimmels zit veel mycotoxine. Dat kan jeuk en huidirritatie veroorzaken. De gevolgen zijn sterker bij mensen die geen goede gezondheid en/of gevoelige longen hebben. Als je allergisch bent, zijn de consequenties nog groter. Zoals al is opgemerkt, voeden schimmels zich met organisch materiaal. In huis praten dan behalve voedsel over karton, papier, hout en textiel. Dat wordt op den duur aangetast. Door de schadelijkheid is het nodig dat we wat doen aan zwarte schimmel in huis

Hoe verwijder je schimmels?

Natuurlijk is voorkomen, met name door voldoende ventilatie, beter dan verwijderen. Maar als je bijvoorbeeld schimmel in een raamkozijn hebt, hoe verwijder je die dan? Dat kan met speciale schoonmaakmiddelen en chemicaliën. Gespecialiseerde bedrijven gebruiken onder meer droogijs en speciale apparaten voor de verwijdering. Dode schimmels dien je volledig weg te nemen, want ook dan nog vormen ze een risico voor onze gezondheid.