Maak uw woonlasten tot uw vriend

Maak uw woonlasten tot uw vriend

december 23, 2020 0 Door Rik Veldhuizen

Het zijn absoluut niet uw beste vrienden, althans voor de meeste van u niet. Alleen voor degene die ze mogen houden of incasseren zijn het vrienden. Voor de anderen eerder vijanden. Het liefst houd u namelijk de deur voor ze dicht, want ze gaan er altijd vandoor met meer dan u wilde. Het gaat hier namelijk over de vaste woonlasten. Echter kunt u ze ook tot uw vriend maken, door op ze te besparen, bijvoorbeeld door de tips te volgen in dit artikel.

Waarop kunt u überhaupt besparen?

Er zijn ontzettend veel factoren waarop u kunt besparen. Echter moet u zelf hiervoor de eerste stap zetten. Dit is in principe best eenvoudig. U hoeft namelijk alleen een concreet overzicht te maken van uw vaste lasten. Wanneer u namelijk een concreet overzicht heeft kunt u per factor bekijken of besparing mogelijk is. In dit artikel worden enkele voorbeelden genoemd.

De huur

Wat huur betreft kunt u op 2 manieren mogelijk geld besparen. De eerste manier is de huurtoeslag. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de overheid geen goed beeld heeft van uw inkomen, waardoor u mogelijk recht heeft op meer huurtoeslag. Check dus of deze waarden goed staan ingevuld. De andere manier waarop u geld kunt besparen is met de hulp van de huurcommissie. Deze commissie is opgericht om ervoor te zorgen dat verhurende partijen eerlijke huurprijzen vragen aan particulieren. Deze commissie kan u dus helpen om een lagere huur af te dwingen.

De hypotheek

Wanneer u trotse eigenaar bent van een koopwoning, kunt u wat de hypotheek betreft, op een aantal verschillende manieren besparen. Als eerste kunt u bijvoorbeeld oversluiten van hypotheek. In de afgelopen jaren is de rente voor nieuwe hypotheken gedaald. Door uw huidige hypotheek rentecontract te beëindigen kunt u mogelijk oversluiten naar een rentecontract met een lagere hypotheekrente. Neem hiervoor wel eerst contact op met uw hypotheekadviseur. Hij of zij kan namelijk berekenen of oversluiten zinvol is. Voor het oversluiten van hypotheek kunt u namelijk ook kosten moeten maken. Ook kunt u ervoor kiezen om vervroegd af te lossen. Door extra af te lossen kunt u de hypotheeksom tussentijds verlagen, waardoor u uiteindelijk minder rente betaalt. Tevens kan dit wel negatieve invloed hebben op uw aftrekposten. Zoek dus van te voren uit of dit bij u het geval kan zijn.

Woonverzekering


Velen van u heeft ze apart; de inboedelverzekering en opstalverzekering. Echter door een woonverzekering af te sluiten, heeft u deze twee verzekeringen in een. Doordat ze ineen zijn, kunt u besparen in premie. Wat de opstalverzekering inhoudt is echter voor velen onbekend. Een opstalverzekering is echter hetzelfde als een woonhuisverzekering. Hiermee verzekert u dus niet alleen de inhoud van je huis (zoals bij de inboedelverzekering), maar ook alle spullen die aan je huis vast zitten, zoals de keuken, de vloer, etc. Een opstalverzekering heeft u dus niet nodig wanneer u een huis huurt. Wanneer u dus een huurcontract heeft en tevens de woonverzekering (omdat u bijvoorbeeld dacht dat dit goedkoper was), kunt u dus beter overstappen naar de enkele inboedelverzekering.

U ziet dus dat u vrij eenvoudig op verschillende woonlasten kunt besparen en uw woonlasten tot uw vrienden kunt maken.