Redenen om de groepenkast te vervangen

Redenen om de groepenkast te vervangen

maart 10, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Een groepenkast is een belangrijk onderdeel in het huis. Ieder huis is voorzien van dit onderdeel, waarmee het aanwezige stroom wordt verdeeld onder de groepen, zoals de keuken en waskamer. Dankzij de groepenkast zal ieder onderdeel altijd voorzien zijn van voldoende energie. 

Veel bewoners zullen weinig aandacht schenken aan de groepenkast vervangen, doordat een groepenkast, indien dit onderdeel netjes en juist is aangelegd, een mensenleven mee kan gaan. Toch zijn er enkele situaties waarin een vervanging van de aanwezige groepenkast essentieel en noodzakelijk is.

Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen?

Oude stoppenkast

Indien de huidige groepenkast sterk verouderd is, is het verstandig om de groepenkast te vervangen om problemen te voorkomen. Een verouderde groepenkast kan erg onveilig zijn voor bewoners, waardoor de normen tegenwoordig een stuk hoger liggen ten opzichte van enkele jaren geleden. Dat is niet voor niets. Sinds de jaren ’70 is de aanwezigheid van een aardlekschakelaar in de groepenkast verplicht, waardoor het aantal woningbranden door kortsluiting sterk is gedaald. 

De normen zijn opgesteld om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Dus als jouw groepenkast momenteel niet voldoet aan de huidige eisen, is het verstandig om de groepenkast te laten vervangen in verband met jouw eigen veiligheid. 

Toename van energiebehoefte

Een andere reden om de groepenkast te vervangen, is als de groepenkast uitgebreid moet worden en er geen ruimte meer is voor deze uitbreiding. Als er een vernieuwing of uitbreiding van jouw woning heeft plaatsgevonden, zullen de energiebehoeften toenemen. Om deze reden zal de groepenkast uitgebreid moeten worden. Indien het niet mogelijk is om de groepenkast uit te breiden, zal het nodig zijn om de gehele groepenkast te vervangen. Op die manier is de groepenkast alsnog aangepast aan jouw wensen. 

De kosten van de vervanging

Indien jij jouw groepenkast laat vervangen, zal dit uiteraard kosten met zich meebrengen. Deze kosten kunnen behoorlijk verschillen. Doordat iedere groepenkast anders is, gezien de hoeveelheid groepen en de samenstelling, is het vrijwel onmogelijk om een schatting te maken van de te verwachten kosten.