Redenen om te starten met voetbal

Redenen om te starten met voetbal

februari 9, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Op de basisschool werd regelmatig de vraag gesteld wat de droombaan van de leerlingen was. “Profvoetballer” beantwoorden vrijwel alle jongens in de klas. De strijd die gevoerd werd om een bal in een doelnet te krijgen, vond ik vroeger onbegrijpelijk. Wellicht heeft dat te maken met mijn vrouwelijke geslacht.

Toch blijkt voetbal veel positieve effecten te hebben op de ontwikkeling van personen, met in het bijzonder kinderen. Wij delen in dit artikel vier voordelen van het voetballen, zowel voor de mannelijke als vrouwelijke spelers!

Sociale sport

Voetbal wordt uiteraard in een groep met meerdere spelers uitgevoerd. Trainers stimuleren de voetballers om samen te werken. Enkel op die wijze zal het team een succesvolle winst behalen. Door samen te spelen zullen de spelers meer motivatie hebben op wekelijks op het veld te staan én zullen zij hun sociale vaardigheden ontwikkelen.  

Ontspanning

Gedurende de training of wedstrijd zullen de spelers zich enorm inspannen, al blijkt voetballen ook een ontspannend effect te hebben op de spelers. Na een stressvolle, drukke werk- of schooldag is het fijn om even met je gedachten ergens anders te zitten. Tijdens het voetballen zul jij jou volledig richten op de doelnetten, waardoor jij minimaal een uur geen stress ervaart. Dat is soms wel even fijn.

Conditie

Het is een uitdaging om voortdurend te rennen. Toch zul je, tijdens een voetbalwedstrijd, ruim negentig minuten in beweging zijn. Het zal wellicht tijd kosten om een goede conditie op te bouwen, maar voetbal is een prachtige manier om de conditie te verbeteren. Op termijn zul jij niet snel meer moe zijn na een training of wedstrijd.

Zelfvertrouwen

Het doel van een voetbalwedstrijd is uiteraard winnen. Dit is enkel mogelijk door regelmatig te scoren en hoger te eindigen dan de tegenstanders. Voetballers beweren dat scoren ‘het lekkerste gevoel van de wereld is’. Het is ook fijn om een doelpunt te maken in de laatste minuut en daardoor met de winst naar huis te gaan. Daarbij geeft het scoren het zelfvertrouwen ook een boost.