Tips om het perfecte huis te creëren

Tips om het perfecte huis te creëren

april 20, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Als je net een huis hebt gekocht dan zijn er zeker felicitaties op hun plaats. Maar als je denk dat het nu de juiste tijd is om achterover te leunen, te ontspannen en van je nieuwe plek te genieten. Dan moeten we je misschien een beetje teleurstellen.

Verhuizen naar een nieuw huis betekent immers dat je onmiddellijk actie moet ondernemen om ervoor te zorgen dat jij nu en in de komende jaren een tevreden huiseigenaar wordt. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen die je zeker moet doen als jij een nieuw huis koopt.

Ontdek je persoonlijke decoratie stijl

Als je de gewenste ontwerpstijl voor het interieur van jouw huis kunt bepalen, dan ben je al halverwege! Een eenvoudige vuistregel is om dezelfde stijl voor het interieur te gebruiken als de buitenkant van het huis. Dit zijn vier van de populairste huisdecoratie stijlen om te overwegen:

Overgangsstijl

Een overgangsstijl past bij de meeste woonstijlen. Deze look is een combinatie van moderne en traditionele stijlen. Het omvat het gebruik van donker hout, steen, neutrale kleuren, en rode plus groene natuurtinten als accentkleuren. Het meubilair ervan is redelijk gestroomlijnd, maar bevat vaak versieringen en soms ronde lijnen.

Modern

Een moderne decoratie stijl bevat vaak veel strakke lijnen. Sommige hout- en aardetinten voegen een aangenaam zacht gevoel aan deze strakke rechte lijnen toe. De moderne banken of elementen uit het midden van de vorige eeuw zijn vooral populair bij deze stijl.

‎Minimalistisch

Bij de ‎minimalistisch design stijl worden er in elke kamer zo weinig mogelijk meubelstukken gebruikt. De kleurselectie is normaal gesproken tot zwart, wit of grijs beperkt met daarbij enkele primaire kleuraccenten. Er zijn in dit interieur, in plaats van hout, vooral voorwerpen van metaal en glas te ontdekken.

Landelijk

De landelijke stijl is tegenwoordig ook erg populair. Deze stijl voegt met name plezier, een gezellige comfort en een beetje eigenzinnigheid aan het nieuwe huis toe. De decoraties voor deze stijl zijn vooral praktisch, gezellig en uitnodigend.

De banken moeten vooral heerlijk comfortabel zijn en voor weinig onderhoud het liefst een hoes hebben. De houten tafels zijn casual en alle kleuren en accent stukken hebben het liefst een vintage of antiek gevoel.

Beveilig je nieuwe huis

Het inrichten van je nieuwe huis is zonder meer leuker dan het opzetten van beveiligingsmaatregelen. Maar de vervelende inbrekers slaan regelmatig toe, dus daarom zou de veiligheid van jouw nieuwe huis zeker een topprioriteit moeten zijn.

De sloten van jouw nieuwe huis met veiligheidssloten vervangen staat vaak bovenaan de to-do-lijst. Je zou zelfs aan smart deursloten kunnen denken, die je tevens van een slim alarmsysteem met IP-camera’s en een video deurbel kunt vergezellen. Vergeet hierbij ook zeker niet om jouw huis gelijk van hitte-en rookmelders te voorzien.

Verf je interieur naar jouw smaak

Eén van de gemakkelijkste en meest kosteneffectieve manieren om van een huis je thuis te maken, is door het interieur een nieuwe verflaag te geven. Het fijne hiervan is dat niemand hierbij jouw persoonlijke kleurenpalet kan dicteren want dit is nu je eigen huis. 

Het is een algemene opinie dat donkere kleuren geweldig zijn voor het creëren van een warme en gezellige ruimte, maar deze tinten absorberen wel het licht in plaats van het te weerkaatsen. Ze laten de ruimtes met andere woorden kleiner lijken.

Als jouw nieuwe woning niet echt groot is, kies dan liever voor de lichte kleurtinten in de belangrijkste kamers om deze ruimer te laten lijken. Dit betekent echt niet dat jij je aan één kleur hoeft te houden want een donkerder kleur op houtwerk en een lichtere kleur op muren frist de kamer ook prima op.

Als jij al je schilderwerk plant voordat jij jouw meubels erin plaatst, dan hoef jij je geen zorgen te maken dat er spetters op jouw waardevolle spullen terechtkomen. Begin ook het liefst met het verven van de binnendeuren, de wanden en de trap van je woning want dit is een perfecte manier om de rest hierop af te stemmen. En als je niet van de standaard binnendeuren houdt, dan kun jij deze nu ook door stijlvolle modellen vervangen. Een nieuwe deur kan een hele kamer behoorlijk anders doen aanvoelen.

Koop niet alles tegelijk voor jouw nieuwe huis

Je nieuwe huis inrichten is een marathon, geen sprint. Dit geldt ook voor de aanschaf van nieuwe meubelen en woonaccessoires. Met de basis hiervan beginnen is een geweldige manier om je nieuwe kamer te vullen.

Je kunt later altijd nog extra elementen toevoegen als je een beter idee van de ruimte hebt en de stijl waarmee je moet werken. Accessoires zijn immers een geweldige manier om je huis te personaliseren en zullen al jouw woonruimtes ook een nog huiselijker tintje te geven.

Maak zoveel mogelijk van al je eigen leuke ideeën gebruik om een nieuw huis als een thuis te laten voelen. Voeg daarom een vriendelijke flair aan die onbekende plek toe om er zo in de jaren erna optimaal van te kunnen genieten.