Tips voor het onderhouden van je gazon

Tips voor het onderhouden van je gazon

december 2, 2020 0 Door Rik Veldhuizen

Een prachtige tuin met groen gras is de mooiste omgeving om een zomerse middag in door te brengen. Zonnebril op, muziek op en liggend in een luie stoel met een lekker drankje. Zorg ervoor dat u uw gazon en gras goed onderhoudt. Zonnebaden in een goed onderhouden tuin is zoveel aangenamer dan in een gazon dat er slecht uitziet.  U zult niet volledig kunnen ontspannen, want u wordt voortdurend herinnerd aan de noodzaak om aan de tuin te werken. De eenvoudigste manier is om het wekelijks bij te houden. Hier is hoe het moet.

Bemesting

Om het gazon bij te houden kunt u het bemesten om extra voeding te geven zodat het gras optimaal kan groeien. Van april tot augustus kunnen diverse meststoffen worden toegediend. U kunt deze meststof in bijna elk tuincentrum in Nederland kopen. In de winter bestrooien met speciale kalk om mosgroei te voorkomen.

Grasmaaien

In het warme voorjaar en de zomer is het wekelijks maaien van het gazon met een grasmaaier vaak voldoende om uw gazon te onderhouden. In sommige tuinen is dit niet het geval en de randen van het gazon moeten bijvoorbeeld ook met een speciaal materiaal worden behandeld, omdat dit deel uitmaakt van de architectuur van de tuin. Hiervoor kunt u een kantenmaaier gebruiken. Zo krijgt u mooie, snelle, rechte randen.

Gras besproeien

Als u recentelijk een grasmat hebt geplant, moet u elke graszode goed water geven. Vooral in de eerste weken na de aanleg is het belangrijk dat er voldoende water aan de installatie wordt toegevoerd. Zo kunt u de wortels vastzetten. Als de wortels al vastzitten, hoeft u niet meteen te sproeien. Alleen in geval van droogte is het belangrijk om in te grijpen door te sproeien. Gras kan het best in de late namiddag of vroege avond worden besproeid. Zo voorkomt u dat het gras verbrandt door de hete zon die door de druppels heen schijnt. De druppels werken als een soort vergrootglas.