Tips voor het verplaatsen van een beukenhaag

Tips voor het verplaatsen van een beukenhaag

oktober 12, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Wil je je tuin verbouwen en past de beukenhaag in je nieuwe ontwerp niet meer op zijn huidige plek? Maar wil je hem toch een nieuw plekje geven? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over het verplaatsen van deze haag. Door het ingewikkelde wortelstelsel van de haag is deze namelijk erg gevoelig en moeilijk te verplanten. Hij zal dan ook niet blij met je zijn dat je hem wilt gaan verplaatsen, maar als je het op de juiste manier doet moet het goedkomen. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor het verplaatsen van de beukenhaag. 

Verplaats de haag in zijn rustperiode

Beukenhagen hebben in de periode vanaf eind oktober tot februari rust. Dat wil zeggen dat ze op dat moment niet bezig zijn met het aanmaken van nieuwe bladeren en wortelen. Ze zijn als het ware een soort winterslaap aan het houden. De beste tijd om een beukenhaag te verplaatsen is dan ook in deze periode. Zo verstoor je het groeiproces niet. De beste maanden zijn oktober en november.  

Geef de haag genoeg water

Wanneer je de haag op zijn nieuwe plekje hebt geplant is het belangrijk dat je deze gelijk voldoende water geeft. De haag heeft een flinke rit achter de rug en verdient wel een slokje water om weer te aarden. Verzorg de haag daarna uiteraard hoe je hem op de oude plek ook verzorgde. Dan zal hij snel genoeg weer de oude zijn.  

Druk de grond niet te hard aan

Om goed te kunnen aarden op zijn nieuwe plek is het belangrijk dat de wortels makkelijk door kunnen groeien. Zorg er dan ook voor dat je de grond niet te hard aandrukt wanneer je de beukenhaag verplant hebt. Laat de grond rondom de haag juist een beetje losjes, zodat de wortels geen moeite hoeven te doen en makkelijker hun weg vinden.  

Gaat de beukenhaag verhuizen? Pak hem dan goed in

Wil je de haag helemaal niet meer in je tuin en gaat deze verhuizen naar een andere tuin? Dan is het nog belangrijker om voorzichtig te zijn. Pak de haag goed in voordat je deze gaat vervoeren. Hiermee voorkom je dat de haag uitdroogt. Let hierbij ook op de wortels, zodat deze onderweg geen schade oplopen. Heeft de beukenhaag zijn eindbestemming bereikt? Haal dan voorzichtig de afdekking los en plaats de boom op zijn nieuwe plekje.