Tuin klaarmaken voor kunstgras

Tuin klaarmaken voor kunstgras

mei 4, 2023 0 Door Rik Veldhuizen

Het voorjaar is natuurlijk het perfecte seizoen om je tuin op te knappen. Droom je van een groene en onderhoudsvrije tuin? Kunstgras is een aantrekkelijk alternatief voor een natuurlijk gazon en installeer je helemaal zelf. Wil je dit voorjaar gebruiken om de buitenruimte in te richten met kunstgras? Een prima plan, want van maart tot en met juni is de grond zacht en daarom uitermate geschikt om een kunstmatig grastapijt aan te leggen. Met onderstaand stappenplan verzeker jij je van een strak en mooi eindresultaat!

1. Welk kunstgras kies je?

Kunstgras is verkrijgbaar in allerlei soorten. Het uiteindelijke doel is leidend welke kunstgrassoort je kiest. Wordt kunstgras intensief gebruikt? Ga voor kunstgras van hoge kwaliteit. Ideaal voor spelende kinderen, huisdieren, speeltoestellen en een buitenzwembad. Let ook op de dichtheid van het kunstgras en de hoogte van de kunstgrassprieten. Grasmatten met sprieten van minimaal vier centimeter én een hoge dichtheid, dragen namelijk bij aan een natuurlijke uitstraling van kunstgras.

2. Egaliseer de ondergrond

Kunstgras leggen doe je pas na een goede voorbereiding. Zorg daarom voor een vlakke en egale ondergrond door een bestaand gazon en eventuele beplanting te verwijderen. Graag vervolgens de ondergrond uit tot een diepte van ongeveer vijf centimeter.

3. Breng een zandbed aan

Is de ondergrond egaal en netjes uitgegraven? Breng een zandbed aan met behulp van stratenmakers- of bestratingszand. Water het zandbed in en gebruik een wals om het geheel goed aan te drukken. Kunstgras vormt zich namelijk naar de ondergrond. Op deze manier draag je ook zorg voor een perfecte drainage!

4. Plaats het stabilisatiedoek

Kunstgras breng je pas aan na het leggen van een onder- of stabilisatiedoek. Dit doe je om de groei van onkruid tegen te gaan en deuken in het kunstgras te voorkomen. Het doek maak je eventueel vast met zogenaamde kunstgrashaken.

5. Rol de grasmatten uit


Ligt het stabilisatiedoek stevig? Rol de grasmatten uit en trek eventuele plooien recht. Werk je met naden? Let op dat de vleugen van de verschillende grasmatten altijd naar dezelfde richting wijzen en zorg dat de naden van de verschillende grasmatten mooi op elkaar aansluiten door slim gebruik van lijm of tape.

6. Snijd het kunstgras op maat

Ligt het grastapijt naar wens? Door het te finetunen verzeker jij je van een mooi gazon. Gebruik daarom een speciaal stanleymes om het kunstgras langs de randen op maat te snijden.

7. Bevestig het grastapijt met kunstgrashaken

Nu het kunstgrasveld ligt, ben je bijna klaar! Gebruik kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken altijd om de vijftig centimeter vast voor het beste resultaat.

8. Borstel je gazon op met een harde bezem

Je grastapijt ligt er mooi bij en je hoeft het alleen nog maar op te borstelen met een harde bezem. Op die manier ligt je gazon er perfect bij en kan je volop gaan genieten van een groene buitenruimte!