Voordelen van een airco in huis

Voordelen van een airco in huis

oktober 6, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

De zomers worden langer en zijn warmer dan vroeger. Om die reden is airconditioning in huis hebben net zo belangrijk geworden als verwarming. Vooral in de slaapkamer is verkoelen nodig, maar om meer redenen is een mobiele airco hebben praktisch. In dit artikel aandacht voor alle voordelen die een airco in huis met zich meebrengt.

Schone lucht zonder schimmels en bacteriën

Er gaan veel negatieve verhalen in de rondte over de airco. Als voorbeeld dat je er verkouden door kan geraken terwijl het tegendeel waar is. Vaak is er bij een airco sprake van een luchtcirculatie, en deze lucht gaat daarbij door filters. Als die filters goed onderhouden zijn doen die zeer nuttig werk. Het hangt er vanaf wat voor type airco je hebt, de grote systemen die je in kantoorgebouwen aantreft ontvochtigen de lucht, de mobiele exemplaren niet maar halen wel degelijk schimmels, virussen, bacteriën, en kleine stofdeeltjes uit de lucht. Het is dus onjuist dat je in met een airco gekoelde ruimte sneller in aanraking komt met het verkoudheidsvirus. Slapen, werken, sporten en al wat meer in een ruimte waar een airco actief is, is dus gezonder dan in een ruimte waar geen airconditioning is.

Een airco is energiezuiniger dan je denkt

Er gaan veel vragen in de rondte over de afstelling van airco. Soms lijkt het wel alsof de airco in huis niet genoeg doet tijdens een hittegolf. In zo’n geval is juist de airco perfect afgesteld, want de binnentemperatuur moet een beetje meegaan met de buitentemperatuur. Als het buiten meer dan 30 graden is en je koelt het in huis tot 24 graden, dan is het goed. Daarentegen stook je in de winter de woonkamer nog niet eens op tot 20 graden Celsius, en die schommeling is alleen maar gezond. Als de woning ook nog goed geïsoleerd is verbruik je met zo’n afstelling weinig energie. Een mobiele airco die ’s nachts naast je bed staat draait op een soort van spaarstand om de kamer koel te houden, en dan is het apparaat ook nagenoeg geruisloos. Zoals je leest, in feite heeft een airco alleen maar voordelen. Over het algemeen is het onderhoud eenvoudig en goedkoop, en is een airco makkelijk te bedienen. Het advies is dan ook om een airco toe te voegen aan je huishouden. Het installeren of laten plaatsen van een airco brengt helaas wel kosten met zich mee. Dit probleem ontwijk je door te kiezen voor een mobiele airco zonder slang, die je kunt verplaatsen.