Voordelen van refurbished kopen

Voordelen van refurbished kopen

februari 9, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Steeds vaker zie je tegenwoordig reclames voor apparaten die refurbished zijn. Het gaat hier dan om apparaten die kapot waren, maar zijn gerepareerd en daardoor bijna als nieuw zijn. Het is dus een vorm van tweedehands, waarbij de verkoper ook nog het voorwerp een beetje heeft gerepareerd, waarbij je dus moet denken aan kleine hoeveelheden schade, waarbij één of enkele onderdelen vervangen genoeg is. Hoewel de reclame’s vaak over telefoons gaan, kan je ook andere apparaten refurbished kopen. Zo is er bijvoorbeeld ook de refurbished printer. Dit soort apparaten hebben een aantal voordelen.

De belangrijkste is voor ons gierige Nederlanders misschien wel de prijs. Omdat het geen nieuwe apparaten zijn, is de verkoper veel minder geld kwijt aan inkopen en zo kan hij dus ook met een veel lagere verkoopprijs winst maken. Ben je dus bijvoorbeeld opzoek naar een goedkope printer, dan is een refurbished model zeker het overwegen waard. Kwalitatief is de garantie dat de printer lang mee gaat misschien iets lager, maar het zal zeker vergelijkbaar zijn met die van een nieuwe printer.

Een tweede reden is een wat meer milieubewuste reden. Het steeds maar weer kopen van nieuwe apparaten en nog prima bruikbare apparaten weg doen, is nogal zonde. Het is een verspilling van materialen en grote hoeveelheden arbeid. Hoewel het voor één printertje nog niet zo veel verschil zal maken, doet het dat wel als de miljoenen huishoudens met een printer in Nederland wat minder snel een nieuwe zouden kopen. Denk daarbij niet alleen aan de materialen die moeten worden opgegraven of verzameld, maar ook aan het lange productieproces erachter. Allerlei onderdelen moeten geproduceerd worden en soms moeten die weer tussen fabrieken vervoerd en dan nog het product naar de winkel brengen en van daaruit naar de klant. Ook dat lange productieproces kost erg veel energie en vervuild daardoor het milieu.