Waar je op moet letten bij het aanschaffen van servies

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van servies

april 5, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Komt je buurvrouw op bezoek voor een bak koffie? Ga je met vriendinnen gezellig theedrinken of ga je de hele dag in de keuken aan het werk voor een uitgebreid diner met vrienden? Leuk! Vooral wanneer je je mooiste kleding aantrekt en mooie sieraden draagt en je huis gezellig maakt. En het wordt nóg leuker met mooi servies! Vroeger draaide het aan tafel vaak alleen om het eten of drinken zelf. Tegenwoordig is dat niet meer het geval: servies is geen bijzaak meer en is een waardevol onderdeel van de eettafel geworden.

Uitdaging

Toch kan het uitzoeken van servies een hele uitdaging zijn. Er zijn ontzettend veel soorten servies op de markt. Er zijn verschillende zaken waar je over kunt nadenken bij het aanschaffen van nieuw servies: van welk materiaal moet het gemaakt zijn? Welke kleuren staan het mooist? En welke soorten gaan het langst mee? Lees mee en leer waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuw servies.

Kwaliteit

Het is aan te raden om voor servies te gaan met een hoge kwaliteit, omdat dat het langst meegaat. Dat komt omdat dit servies niet snel kapot zal gaan en er minder snel krassen op komen. Ook vervagen de kleuren van kwalitatief hoogwaardig servies niet gauw. Hierdoor hoef je niet steeds nieuw servies te kopen. Dat kan je portemonnee vast waarderen! Wanneer je een vaatwasser hebt, is het ook raadzaam te kijken naar servies dat vaatwasserbestendig is. Verder is het verstandig servies uit te zoeken dat in de magnetron en in de oven kan. Als dat niet het geval is, loop je namelijk de kans dat printjes van het servies wegslijten. Tja, dat is natuurlijk niet de bedoeling…

Gebruiksvriendelijkheid

Naast de kwaliteit van servies is ook de gebruiksvriendelijkheid van belang. Kies om te beginnen niet voor mokken met te kleine oortjes: dat houdt niet prettig vast en vergroot de kans op knoeien. Hetzelfde geldt voor een mok zonder oortjes: dan kun je pas je drankje nuttigen wanneer deze al is afgekoeld. Niet praktisch wanneer je net zin had in een lekker warm bakje koffie of thee. Ook is het onhandig wanneer je servies koopt in allerlei verschillende vormen. Hoewel dat natuurlijk wel mooi kan staan, heeft het als nadeel dat je het niet gemakkelijk op elkaar kunt stapelen. Dit neemt veel ruimte van je kast in beslag! 

Sfeer

Je servies doet veel met de sfeer op tafel. Wil je een frisse uitstraling? Kies dan voor servies met felle kleuren zoals groen, oranje, blauw of rood. Wil je juist een rustige uitstraling? Dan doen lichte kleuren en aardetinten het goed. Materialen als hout, keramiek en bamboe lenen zich daar goed voor. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een wat luxer gevoel: gouden servies of glanzende materialen geven je eettafel een chic tintje!