Wat houdt boomverzorging in?

Wat houdt boomverzorging in?

oktober 26, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Boomverzorging komt in allerlei soorten en maten en heeft een kennersoog nodig. Immers; bomen komen ook in allerlei vormen en verschillende soorten en dus heb je iemand nodig die weet welke boom welke vorm van zorg nodig heeft. Maar wat houdt die boomverzorging allemaal in? We geven een paar voorbeelden.

Bomen planten

Een boom planten is ingewikkelder dan je zou denken. Voor veel mensen lijkt het simpelweg een jong boompje in de grond zetten, een beetje water erbij en duimen op een goed einde. Maar natuurlijk luistert het wat nauwer dan dat; verschillende bomen hebben verschillende vormen van grond waar ze het beste in groeien en niet elke boom kan op dezelfde diepte in de grond worden gezet. Wortels mogen niet te diep, omdat ze dan niet genoeg zuurstof krijgen om de boom goed te laten groeien. En dat is toch wat de bedoeling is, want een boom is een lange afstandsproject. Boomverzorging in Gelderland begint dus zeker met het planten. 

Bomen ondersteunen

Jonge bomen hebben ondersteuning nodig. Niet psychisch, maar fysiek. Stevige stormen kunnen deze bomen doen omknakken, wat natuurlijk verre van wenselijk is. Door de bomen te verankeren, vormen deze stormen niet langer een probleem. Het verankeren gebeurt door een paaltje naast de boom te plaatsen – of meer – en de boom via een rubberen band te bevestigen aan dat paaltje. Hiermee staat het boompje mooi stevig en wordt hij beschermd tegen harde wind, maar ook tegen scheefgroei. Een scheefgroeiende boom gaat op latere leeftijd behoorlijk last krijgen van zichzelf, wat dus prima tegengegaan kan worden door de boom te verankeren.

Bomen snoeien

Bomen snoeien houdt bomen gezond, maar maakt ze ook veiliger. Denk maar eens aan die topzware takken, die op elk moment kunnen afbreken. Een stevig windje is alles wat er voor nodig is om die takken naar beneden te doen vallen en wie er dan onderdoor loopt, heeft dikke pech. Dat gevaar wordt weggenomen door de boom tijdig te snoeien. En natuurlijk blijft de boom lekker gezond als de ziekere, te zware takken worden afgeknipt. Het stelt de overige takken in staat om gezond terug te groeien, waarmee de boom sterk blijft. Een ander voordeel, is dat de bomen er een stuk netter uitzien als ze eenmaal gesnoeid zijn. En dat mag dan in een vol bos niet iets zijn waar je veel over nadenkt, in de stad is een serie gesnoeide bomen een fijn gezicht.


Bomen verwijderen

Bomen verwijderen kan op twee manieren; je kan ze verplaatsen of echt vellen. In beide gevallen is er geen plaats meer voor de boom op de oorspronkelijke plek. Laat je ze verwijderen, dan moet dit zorgvuldig gebeuren. De boom moet netjes worden uitgegraven, zodat hij nog net zo sterk is op zijn nieuwe plek. Wordt de boom geveld, dan moet dit veilig gebeuren; niemand wil dat de boom scheef valt of op een andere manier voor vervelende situaties zorgt. Een boomverzorger weet precies hoe dit moet en zal de boom keurig netjes  – en veilig – verwijderen.