Wat is een bouwkundig rapport?

Wat is een bouwkundig rapport?

april 9, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Voordat er een bouwkundig rapport opgesteld kan worden, moet er eerst een bouwkundige keuring plaatsvinden. Als dit onderzoek klaar is, dan kan er een rapport worden opgesteld. Je hebt hierdoor inzicht in de technische staat van de woning en in het onderhoud. Ook is er een kostenplaatje aanwezig met hetgeen wat nog gedaan moet worden aan de woning (qua onderhoud) en wat de kosten daarvan zijn. Er wordt ook aangegeven wat er de komende drie tot vijf jaar verwacht kan worden qua onderhoud. 

Met dit document kun je altijd kijken wat je gaat doen, wil je de woning nog steeds kopen, of is er te veel achterstallig onderhoud of zijn er teveel gebreken en bijkomende onderhoudskosten? Het is van groot belang om het document goed te bestuderen en je er over te laten informeren. Je koopt immers niet iedere dag een woning en het is fijn om te weten wat je koopt als je je keuze definitief maakt. 

Voordelen bouwkundig rapport

Er zijn veel voordelen als jij een bouwkundig rapport in handen hebt van de woning die je wil kopen. Het is namelijk voor jou van belang om te weten of dat je het financieel ook aan kunt. Misschien heb je de hypotheek net rond, maar als je ziet dat er veel onderhoudskosten zijn het eerste half jaar, die echt noodzakelijk zijn, dan wil je misschien nog afzien van de koop. 

Daar kan ook sprake van zijn als er achterstallig onderhoud is aan de woning. Ga dan in gesprek met elkaar om na te gaan of je er samen uit kunt komen. Een woning kan er op het eerste oog prima uit zien, maar een specialist kijkt er anders naar en zal alles goed keuren en zijn bevindingen in een rapportage aan jou overdragen. Dit is de manier om na te gaan of de woning ook echt bij je past en of dat je het financieel ook zo voor elkaar kunt krijgen dat je alles in orde kunt maken om fijner te wonen.