Wonen onder een goudgele kap? Dit moet je weten over rieten daken!

Wonen onder een goudgele kap? Dit moet je weten over rieten daken!

september 1, 2021 1 Door Rik Veldhuizen

Rieten daken winnen het steeds meer aan populariteit door de mogelijkheden om zelf een huis te ontwerpen. Waar de meeste rijtjeshuizen bovendien gekenmerkt worden door pannendaken, zie je meer en meer woningen die getransformeerd worden tot huizen met een goudgele kap. Rieten dakbedekking geeft jouw woning namelijk een unieke uitstraling, die velen doet denken aan de authentieke boerderijen op het rustige platteland. Desondanks is het niet altijd mogelijk om een rietendakbedekking te laten plaatsen op het dak van jouw woning, aangezien er een aantal voorwaarden zijn waaraan jouw dak en woning moeten voldoen:

Locatie met voldoende licht en lucht

Riet is een materiaalsoort die snel droogt na een flinke regenbui, mits er voldoende licht en lucht is. Hoe meer jouw woning dus ingebouwd is door andere huizen en des te meer bomen of begroeiing er aanwezig is rondom jouw huis, hoe kleiner de kans dat het riet snel droogt. Het probleem dat hierdoor ontstaat is algen- en mossengroei, waardoor het dak veel onderhoud vereist en minder lang meegaat. Voldoende licht en lucht is daarom een vereiste om rieten dakbedekking te kunnen plaatsen.

De ideale hellingshoek

Een andere voorwaarde die te maken heeft met de waterafvoer is de hellingshoek. Wanneer het dak in een hoek van 45 graden loopt, kan het riet het snelste drogen en ervaar je lange tijd plezier van het rieten dak. Op het moment dat het dak minder hellend is, kan dit problemen opleveren met de waterafvoer. Van den Bergh Rietdekkers adviseert je in dat geval graag over de mogelijkheden om de levensduur van het dak te maximaliseren.

Houd rekening met veelvuldig onderhoud

Tot slot geldt voor rietendaken dat een jaarlijkse onderhoudsbeurt de levensduur van het dak aanzienlijk kan verlengen. Zorg er daarom voor dat onderhoud rieten dak op het prioriteitenlijstje blijft staan, wanneer je besluit het pannendak om te toveren tot een rietenkap.