Zelfstandig blijven door traplift.

Zelfstandig blijven door traplift.

september 2, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Een traplift kopen kan in verschillende situaties van toepassing zijn om het traplopen mogelijk of gemakkelijker te maken voor het betreffende persoon. Bij het zoeken naar een passende traplift zullen er mogelijk meerdere vragen bij jou opkomen.

Veel vragen komen geregeld langs, waardoor het gemakkelijk is om de meest gestelde vragen, met daarbij de juiste antwoorden, op te sommen. In dit artikel zal er aandacht besteed worden aan de werking van trapliften en de gevolgen ervan.

De werking

Bij de trapliften die momenteel verkrijgbaar zijn, is het mogelijk de bijbehorende stoel in te klappen. Indien de traplift niet gebruikt wordt, is het mogelijk ruimte te besparen door de stoel naar boven te klappen. Het stoeltje is, om het comfortabele gevoel te realiseren, in veel gevallen voorzien van een zachte bekleding. Ook zal bij het zitje een voetensteun worden geleverd, die handmatig of zelfs elektrisch kan worden uitgeklapt.

Als het betreffende persoon plaats heeft genomen in het zitje kan de stoel, aan de hand van een knop op de armleuning, bediend worden. Bij het indrukken van de knop zal de stoel zich bewegen. De beweging is te stoppen door enkel de knop los te laten. 

Voor extra veiligheid of valpreventie is het mogelijk om een anti-val beugel te bevestigen aan de traplift. Dit is vooral raadzaam bij personen die verward gedrag vertonen, waar de kans aanwezig is dat zij plots zullen gaan staan of bewegen.

Gevolgen voor de huidige trap

Uiteraard zal er een verandering plaatsvinden bij het bevestigen van de traplift, aangezien er aan de gehele muurzijde een rail zal worden geplaatst. Echter zal de trap nog gemakkelijk te gebruiken zijn voor andere bewoners of bezoekers. Tegenwoordig is het stoeltje inklapbaar, waardoor er nog meer ruimte beschikbaar is. 

Om trapliften te kunnen bevestigen, zijn in de meeste gevallen geen tot weinig bouwkundige aanpassingen nodig. Een traplift vergt enkel een sterke muur om de traplift genoeg stevigheid te bieden.