Zo pimp je de wand in je woonkamer

Zo pimp je de wand in je woonkamer

september 29, 2022 0 Door Rik Veldhuizen

Als je meer gezelligheid in huis wilt creëren, kan wanddecoratie een goede oplossing bieden. Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan behang, muurverf, foto’s of collages. Welke wanddecoratie het meest geschikt is hangt helemaal af van jouw stijl en wensen. Wil jij ook die saaie, witte muur omtoveren tot een heus kunstwerk? Dan is dit artikel echt iets voor jou.

Foto’s en wandprints 

Als jouw muur netjes is geverfd of behangen, maar er toch leeg uitziet, kunnen foto’s en wandprints een oplossing bieden. Je kunt er fotolijstjes ophangen in verschillende maten en een soort collage maken. Je kunt verschillende soorten fotolijsten gebruiken voor een speels effect, maar wanneer je het liever wat strakker houdt, kies je voor dezelfde soort lijstjes. Denk voor de invulling bijvoorbeeld aan familiefoto’s, vakantiefoto’s, oude foto’s of bijzondere ansichtkaarten. Daarnaast zou je ook zelfgemaakte tekeningen of schilderijen ophangen. Of wat dacht je van een aantal gave posters in wissellijsten 40×50? Op die manier kun je de wand in de woonkamer echt een persoonlijke touch geven. 

Houten wanddecoratie 

Wat je in woonkamers steeds meer terugziet zijn natuurlijke elementen. Ook dit kun je terug laten komen in wanddecoratie. Hout kan eigenlijk altijd én geeft de muur een natuurlijke en rustige uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse houten boekenplank. Daar zetten we alleen geen boeken op, maar juist leuke souvenirs en accessoires. Of een leuke hangplant die over de rand van de plank kan hangen. Je kunt daarnaast ook een paar houten wandrekken aan de muur hangen. Ook hier kun je een aantal leuke potten in het rek plaatsen of het natuurlijke effect terug te laten komen. 

Behangen 

Wil je het toch iets eenvoudiger aanpakken, en alleen de muur een make-over geven? Dan is het wat ons betreft tijd om de behangkwast tevoorschijn te halen. Met behang kun je de wand in één klap meer sfeer en karakter geven. Bij behang kun je de keuze maken tussen twee soorten, namelijk papierbehang en vliesbehang. Voor papierbehang heb je een behangtafel nodig, waarbij je het papier op de tafel met lijm insmeert en het vervolgens op de muur plakt. Vliesbehang is eenvoudiger aan te brengen. Dit is steviger dan papierbehang waardoor het niet snel scheurt. Je kunt in een keer de lijm op de muur aanbrengen waardoor je geen behangtafel nodig hebt. Het fijne aan behang is dat je kunt kiezen uit veel verschillende soorten en stijlen. Ga je voor een effen behang met subtiel patroon, of ben jij meer van de opvallende prints? Voor iedere stijl is wel een passend behang te vinden.