Een PVC vloer, voordelen en nadelen op een rijtje

Een PVC vloer, voordelen en nadelen op een rijtje

november 12, 2021 0 Door Rik Veldhuizen

Wat is PVC eigenlijk precies? Polyvinylchloride is een kunststof die twee keer werd ontdekt aan het eind van de 19e eeuw. Zowel een Fransman als een Duitser vergaten een laboratoriumfles met het gas vinylchloride een tijdje. Daarna bleek het gas onder invloed van het zonlicht veranderd te zijn in een wit poeder. De ontdekking werd gemeld maar ook weer vergeten omdat het poeder moeilijk te bewerken was. Pas een halve eeuw later lukte het een Amerikaan om het poeder te plastificeren. Na de Tweede Wereldoorlog werd het product wereldwijd toegepast. Het is de tweede kunststof qua gebruik en onder meer PVC-vloeren zijn populair geworden. Wil je goedkoop een PVC-vloer kopen? Bekijk dan eerst de onderstaande voordelen en nadelen.

Voordelen van PVC

1. Gaat erg lang mee 

Een PVC- vloer kan we 30 gebruikt worden en dat is aanzienlijk langer dan bijvoorbeeld laminaat of andere soorten vloerbedekking. Het blijft ook mooi zonder veel onderhoud of andere kostbare zaken.

2. Vrijwel onderhoudsvrij 

Om een PVC- vloer mooi te houden is af en toe stofzuigen voldoende en om vlekken te verwijderen, ga je er met een natte doek of dweil over. Door de harde bovenlaag laten vrijwel alle vlekken zich eenvoudig verwijderen. Er zijn ook reinigingsmiddelen op de markt voor vlekken die niet meteen verwijderen. Vraag je leverancier hiernaar.

3. Geschikt voor vloerverwarming 

PVC geleidt warmte erg goed. Een PVC-vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming en daardoor voelt een kamer al snel comfortabel als je voor deze manier van vloerbedekking hebt gekozen. Informeer bij je leverancier welke PVC-vloer het beste past bij vloerverwarming.

4. Geluiddempend 

Een PVC-vloer werkt geluiddempend en is daarom ook vaak geschikt voor een appartement. Let hierbij op dat sommige VVE’s voorwaarden stellen voor de vloerbedekking die jij mag gebruiken. Het is dan verstandig om met de leverancier te overleggen welke PVC-vloer voldoet aan de gestelde eisen.

5. Een mooi strak resultaat 

Een PVC-vloer kan ook langs de plinten strak worden gelegd en dat zorgt voor een vloer die overal mooi is en toch makkelijk te leggen blijft voor de vakman.

6. Herstel is mogelijk zonder de hele vloer te vervangen 

Is de PVC-vloer beschadigd geraakt dat kan dit hersteld worden door de beschadigde strook te vervangen door een nieuwe. De gehele vloer hoeft derhalve niet te worden vervangen.

Nadelen van een PVC-vloer 

1. Egale ondergrond is vereist 

De ondergrond moet egaal zijn of egaal worden gemaakt om het beste resultaat te bereiken voor een PVC-vloer.

2. Opletten voor krassen 

Een PVC-vloer is voorzien van een harde bovenlaag, maar tegen scherpe steentjes, grint en dergelijke onder uw schoenen is weinig opgewassen. Het is om die reden verstandig om krassen te voorkomen door een strak ‘voeten vegen’ beleid of schoenen te weren op de PVC-vloer.

Conclusie

Een PVC-vloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van de alternatieven. Daarbij is de keuze erg groot in kleuren en patronen. Het is beslist een optie indien je een nieuwe vloerbedekking zoekt.