Hoe kan je op een verantwoorde manier verwarmen?
Vandaag de dag ligt in de maatschappij de focus heel erg op de opwarming van de aarde en op het belang van duurzaam leven. De uitstoot die we als samenleving veroorzaken, wordt vaak met kritische blik bekeken. Er worden steeds meer tips gegeven om te letten op onze manier van leven. De mogelijkheid om te reizen met de trein komt bijvoorbeeld ook meer op de voorgrond. Ook het gebruik van een open haard is niet altijd even milieuvriendelijk. Toch zijn er een aantal elementen die verwarmen met hout duurzamer maken.
Enkele tips
Er zijn een aantal zaken die je kan doen of gebruiken om op een verantwoorde manier te verwarmen met een open haard. Een van de belangrijkste zaken waarop je moet letten, is dat je voldoende zuurstof hebt in de ruimte van de open haard. In goed geïsoleerde woningen kan het een goed idee zijn om het raam toch een klein beetje open te zetten. Zorg er daarnaast voor dat je schoorsteen of je rookkanaal goed wordt onderhouden. Een jaarlijkse kuisbeurt zorgt er namelijk voor dat er een goede doorstroming kan zijn van de rook.
Belangrijk is om ook kwaliteitsvol hout te kiezen dat al minstens twee jaar volledig droog is. Te nat hout zal niet voldoende kunnen branden waardoor er voornamelijk rook wordt geproduceerd en weinig vlammen. Kies idealiter voor houtsoorten die een trage verbranding hebben zoals eik, beuk of berk. Bij dit soort hout heb je ook minder risico op opspattende vonken.
Een laatste tip is om aan de achterkant van de muur een haardplaat te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de stralingswarmte bijna voor de helft stijgt. Vaak blijft deze warmte ook langer hangen.
Verschillende soorten open haarden
Naast de klassieke open haard waar je gebruik maakt van houtblokken zijn er verschillende andere soorten kachels die je kan aankopen. Denk maar aan een gaskachel of een open haard op elektriciteit. Deze zijn in huidige tijden wel duurder, maar je hebt minder uitstoot dan bij een klassieke open haard.
Ook bij een tuinhaard heb je heel wat verschillende mogelijkheden. In tegenstelling tot een open haard op gas in je huis, werkt een open haard in de tuin met aparte gasflessen die je eenvoudig kan vervangen wanneer ze leeg zijn. Vaak kun je deze ook nog opnieuw inruilen in een tankstation bij de aankoop van volle flessen.
Een andere optie is om een tuinhaard op bio-ethanol te kopen. Hierbij wordt geen rook of geur geproduceerd. Daarnaast wordt deze tuinhaard vaak gekozen omdat het een heel modern design heeft. Belangrijk om te weten is dat bio-ethanol wél licht ontvlambaar is. Zorg er dus zeker voor dat er geen kleine kinderen in de buurt komen zonder ouderlijk toezicht.