Hoe ontstaat kortsluiting en hoe kan het voorkomen worden?

Hoe ontstaat kortsluiting en hoe kan het voorkomen worden?

oktober 6, 2021 1 Door Rik Veldhuizen

Het kan in elk huis gebeuren: kortsluiting. Dit kan gevaarlijk zijn, want het kan zelfs brand veroorzaken. Veel van de branden worden hierdoor veroorzaakt. Wij willen u graag laten zien wat de oorzaken ervan zijn en vooral hoe u ze ook kunt voorkomen. Iets wat natuurlijk een goede en aangename gedachte is.

Wat is kortsluiting?

Bij elk elektrisch apparaat hebt u over het algemeen een indeling van één draad waar de stroom aankomt, een elektrisch snufje (radio, PC, vaatwasser, enz.) en een tweede draad van waaruit de stroom teruggaat. Het ontstaat wanneer er direct contact is tussen de binnenste delen van twee elektrische draden. Daardoor wordt de circulatie van de stroom onderbroken. De kortsluiting zal in veel gevallen in de zekeringkast tot gevolg hebben dat de aardlekschakelaar in werking treedt. Alle stroom gaat dan uit. Als dit niet gebeurt is het zeer gevaarlijk. De draad wordt heet en kan vlam vatten. Het kan trouwens ook gebeuren als de aardlekschakelaar wel doorslaat. Vooral als dat gebeurt in de buurt van brandbare materialen. Het kan soms fout gaan en als de kortsluiting op de verkeerde plaats gebeurt, kan dat ernstige gevolgen hebben. 

Hoe voorkomt u het? 

Wanneer u kortsluiting wilt voorkomen, is het belangrijk om de stroomkabels regelmatig te controleren. Als een kabel poreus is, zal hij zijn beschermende laag verliezen. Daardoor kan hij sneller kortsluiting veroorzaken. Het is ook belangrijk om apparaten niet onnodig op de stroomvoorziening aangesloten te laten. Er kan iets doorbranden in het apparaat en een kortsluiting veroorzaken. Gebeurt het toch? Dan is het belangrijk te weten dat u contact kunt opnemen met een elektricien. Het is goed om te weten dat u altijd bij hen kunt aankloppen. U kunt hen ook vragen om te controleren of alles nog in orde is in uw huis.